Hlavní obsah

Oscar 2004: konkurence je velká, bude to napínavé

Právo, Věra Míšková

Jedenáct Oscarů je maximum, které může získat Letec, favorit 77. udílení výročních cen Americké akademie umění a věd, které budou v noci z neděle na pondělí vyhlášeny v hollywoodském Kodak Theatre.

Foto: Aleš Rudl

Amatérští fotografové se mohou zapojit do soutěže Lípa - náš národní strom.

Článek

Letec má jedenáct nominací a je tedy jasné, že trojrekord jedenácti sošek pro Ben Hura (1959), Titanic (1997) a Pán prstenů: Návrat krále (2003) letos padnout nemůže.

Na oscarovém večeru se nicméně potkají například oba hlavní hrdinové Titanicu, na které se tehdy navzdory oscarové žni ani jedna soška nedostala. DiCaprio je letos nominován za Letce, Winsletová za Věčný svit neposkvrněné mysli.

Foxx, DiCaprio, Cheadle

Největší napětí panuje v mužské herecké kategorii v hlavní roli. Málokdy se stane, aby se sešly tak vynikající výkony, jaké podávají DiCaprio v Letci, Jamie Foxx v Rayovi a Don Cheadle v Hotelu Rwanda. Přitom není pochyb, že do konečných výsledků významně zasáhne i Clint Eastwood v Million Dollar Baby a podceňovat nelze ani Johnnyho Deppa ve filmu Země Nezemě. Foxx je navíc nominován ještě za vedlejší roli v Collateralu.

Neméně napínavé bude klání v kategorii nejlepší režie.

Martina Scorseseho, který režíroval Letce, by mnozí rádi považovali za horkého favorita už proto, že je to sedmá nominace tohoto skvělého režiséra, ale Oscara ještě nemá - ani za Zuřícího býka.

Ale je tu opět - u akademiků velmi populární - Clint Eastwood a jeho Million Dollar Baby, je tu i Alexandr Payne, který výborně natočil Bokovku, a podceňovat nelze ani práci Taylora Hackforda na Rayovi a Mikea Leigha na filmu Vera Drake.

Ženská hlavní herecká kategorie

V ženské hlavní herecké kategorii bude asi největší boj mezi Winsletovou a Annette Beningovou (Být Julií), které už to v minulosti dvakrát nevyšlo. Ve vedlejších rolích je favoritkou Cate Blanchettová, která úžasně ztvárnila Katherine Hepburnovou v Letci.

V přímém přenosu HBO

Již poosmé zprostředkuje českým divákům přímý přenos z udílení Oscarů filmový kanál HBO. Začíná v pondělí ve dvě hodiny ráno, na publikum čeká řada novinek. Vítězové některých kategorií nebudou vůbec pozváni na scénu a sošku Oscara převezmou v hledišti, v jiných zase nastoupí všichni nominovaní na pódium a teprve pak bude vyhlášen laureát.

Večerem v Kodak Theatru bude provázet Chris Rock, známý z filmů Česká spojka, A. I.: Umělá inteligence, Dogma nebo Smrtonosná zbraň 4. V zámoří má navíc pověst nevyzpytatelného vtipálka, v anketě časopisu Entertainment vyhrál titul nejzábavnější osobnosti Ameriky, která nezapře průpravu žánrem stand-up comedy čili zkušenost sólového baviče v barech.

Českými moderátory přenosu budou František Fuka a Tomáš Baldýnský a pro ty, kdo nechtějí ponocovat až do rána, je připraven záznam na pondělí od 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám