Hlavní obsah

Orlická brána je festival pro všechny. Prošli jí Oceán, Sabina Křováková, Švihadlo i divadelníci

Právo, Jaroslav Špulák

Ve východočeském Žamberku se v pátek a sobotu odehrál 12.ročník kulturního festivalu Orlická brána. Představilo se na něm osmnáct kapel a divadelních souborů, bubnovalo se a vstupné bylo dobrovolné. Návštěvníci mohli vidět koncerty skupin Oceán, Švihadlo, Circus Problem, Ghost of You či zpěvaček Sabiny Křovákové, Elišky Buocikové a dalších.

Foto: Václav Bureš

Hlavní hvězdou festivalu byla skupina Oceán. V jejím čele stojí zpěvačka Jitka Charvátová.

Článek

Orlická brána se konala v krásném prostředí na kopci na kraji města, hned v sousedství obrovského lánu. V pátek sice místy pršelo, v sobotu se ale počasí, až na jednu přeháňku, umoudřilo a bylo ryze letní.

„Festival je koncipovaný tak, abychom během dvou dní oslovili širokou skupinu lidí. Když jsem k němu před sedmi lety přišel, rozšířili jsme ho na dva dny. Pátek je vyloženě hudební, v sobotu v areálu od rána probíhají představení pohádek pro děti, soutěže, divadelní představení a v podvečer koncerty. To znamená, že druhý den přijdou na festival děti a později je vystřídají starší a dospělí,“ řekl Novinkám.cz ředitel festivalu Daniel Kubelka.

Foto: archív Orlické brány

Na Orlické bráně vystoupila i Sabina Křováková.

Hlavní hudební hvězdou byla skupina Oceán, která představila jak své skladby z přelomu osmdesátých a devadesátých let, tak i písně ze svého předloňského alba Ve Smíru. Na festivalu navíc Novinkám.cz sdělila, že vzniká její nová deska.

Velmi dobrá vystoupení nabídli i další, mimo jiné Sabina Křováková, Circus Problem, Švihadlo, Ghost of You, Nanosféra i některé lokální skupiny. Tři inscenace v sobotu odehrálo pardubické autorské Divadlo Tří, došlo i na představení pro děti. Noční after party svými písněmi rozproudila Eliška Buociková s kapelou.

Foto: David Antoš

Na after párty zahrála Eliška Buociková s kapelou.

Vstupné na akci bylo dobrovolné a podle Kubelky jí letos navštívily necelé tři tisíce diváků. „Od roku 2011, kdy jsem k festivalu přišel, vybíráme na dobrovolném vstupném víc a víc. Letos jsme udělali rekord, vybrali jsme více než dvaašedesát tisíc korun. Přitom jsme si už loni poté, co jsme vybrali kolem dvaapadesáti tisíc, říkali, že už to asi nepřekonáme. To se ale podařilo a já si myslím, že tak lidé vyjádřili svůj názor na festival,“ řekl Kubelka.

Dodal ještě, že návštěvníci Orlické brány také přinášejí nápady na to, jaké umělce pozvat příště. Aktuálně má prý několik velmi zajímavých.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám