Hlavní obsah

Operace Anthropoid v audioknize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos 27. května uplynulo osmdesát let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Od operace Anthropoid, jedné z nejdůležitějších akcí nejen protektorátního, ale vůbec středoevropského odboje provedené v Praze výsadkáři Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem. Proběhla a stále probíhá řada nejrůznějších výstav, byly odvysílány četné dokumenty.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Svého audioknižního vydání se také dočkala kniha Miroslava Ivanova Atentát na Reinharda Heydricha. Dílo známého českého autora literatury faktu bylo postupem let přeloženo do řady jazyků a setkalo se s úspěšným přijetím v mnoha zemích světa. Ve zvukové podobě se jeho interpretace v režii Alana Piskače ujal herec František Kreuzmann.

Tato volba se jeví jako nadmíru vhodná, a to zdaleka nejen pro příjemný Kreuzmannův hlas, ale především pro jeho civilní a velmi empatický projev.

Kniha je totiž složena z jednotlivých výpovědí, beletrizovaných vzpomínek bezpočtu autentických osobností, které měly s akcí co do činění. Setkáváme se jak s účastníky protinacistického odboje, tak s prostými lidmi, kteří pomáhali ukrývat nejen Kubiše a Gabčíka, ale i další parašutisty z výsadků.

Monology historika pak řadí osobní vzpomínky do souvislostí. V knize se také řeší otázka, která byla s atentátem na Heydricha spjata už před jeho provedením. Zda cena, kterou zaplatí český národ za tento nesporně hrdinský čin, nebude neúměrně vysoká, jestli má londýnské vedení opravdu přesné a odpovídající představy o situaci uvnitř protektorátu a atentát kromě teroru na civilním obyvatelstvu nebude znamenat i likvidaci vnitřního odboje.

Všechny tyto otázky se v audioknize objevují v dobových souvislostech, ve slovech očitých svědků a účastníků. Kniha samotná je rozdělena do jednotlivých celků podle částí Symfonie č. 5 c moll Osudová Ludviga von Beethovena, a proto logicky její úryvky zaznívají i na patřičných místech zvukové nahrávky.

A je to právě Beethovenova hudba, která ještě podtrhuje celý účinek této velmi kvalitně provedené audioknihy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám