Hlavní obsah

Ondřej Gregor Brzobohatý shrnul šíři svého záběru

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno v hudbě dělá, ukázal během bezmála tříhodinového koncertu. Zpěvák, hudebník a skladatel Ondřej Gregor Brzobohatý připravil na středeční večer do pražského Fora Karlín vystoupení, během kterého se dotknul zásadních míst své kariéry. Pozval si řadu hostů, a ještě přitom dokázal několikrát rozesmát publikum. I to je jedna z jeho dovedností.

Foto: Jan Kardinál

Ondřej Gregor Brzobohatý na pódiu Fora Karlín.

Článek

Plno bylo na pódiu i pod ním. Brzobohatý si k účinkování přizval nejenom členy své doprovodné kapely, ale též pět vokalistů a vícehlavý Epoque Symphonic Orchestra, jenž pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho do skladeb ctnostně vstupoval, naplnil je rozvážnou hrou a přidal jim tak noblesní ráz. Také funkčně sekundoval při výstupu Brzobohatého a Ondřeje Brouska o tom, jak dokáže hudba podpořit a zdůraznit i banální filmový dialog.

Koncert se jmenoval Brzobohatý & Friends, což jeho atmosféru dokonale vystihlo. Nezněly na něm totiž ani tak písně z protagonistových dvou sólových desek, nýbrž skladby, které napsal během své hudební kariéry. V tom shrnutí se ukázalo, že je citlivý autor se smyslem pro atmosféru písně a melodie, ne však prvoplánové. V jeho skladbách jsou, je třeba si je ale objevit, přijmout a oblíbit.

Foto: Jan Kardinál

Ondřej G. Brzobohatý ve výstupu s Ondřejem Brouskem.

Brzobohatý vyprávěl o tom, že jeho spolupráce s kapelou Bůhví byla dílem slibu v opilosti, a pozval si kytaristu Martina Hrubého, který z něho tehdy ten slib vymámil. Z muzikálu Já, Francois Villon zazpíval dvě písně Martin Písařík, z dalšího Legenda jménem Sherlock Holmes zase jednu Lukáš Janota, představitel hlavní role.

Výrazově a barvou hlasu zajímavá a při vystupování rázná slovenská zpěvačka Bibi představila píseň ze svého chystaného alba, které vytvořila ve spolupráci s Brzobohatým. Ten v závěru koncertu vyprávěl příběh o tom, jak v televizním pořadu uslyšel báseň herce Viktora Preisse a byl jí tak okouzlen, že mu hned druhý den zavolal s přáním, zda by ji mohl zhudebnit. Po úvodním hercově překvapení nakonec dostal ke zhudebnění rovnou čtyři. Jednu z nich v Karlíně zazpíval Vojtěch Dyk, druhou Ondřej Ruml.

Foto: Jan Kardinál

Ondřej Brzobohatý se zpěvačkou Elis Mraz.

Duet si na pódiu Brzobohatý střihl s Elis Mraz, Martou Jandovou i sám se sebou, to proto, že mu v den koncertu oznámil slovenský zpěvák Peter Cmorik, že mu nemoc nedovolí na koncert dorazit. Brzobohatý tedy zazpíval svůj i jeho part od piana, za kterým se po ostatně většinu koncertu aktivně zdržoval.

Jedním z nejsilnějších momentů večera byl ten, když sálem zněl z playbacku hlas Karla Gotta v písni Testament, kterou pro něj Brzobohatý napsal. A také když skladbu O lásce znamenitě, s velkým citem a přehledem zazpíval Jan Sklenář. Kouzlo toho okamžiku spočívalo v tom, že zmíněnou píseň nazpívala na stejnojmenné album Hana Zagorová. Sklenář se ujal celého jejího partu.

Foto: Jan Kardinál

Vrcholným momentem koncertu byl zpěv písně O lásce v podání Jana Sklenáře.

Na pódiu se vystřídali i další hosté, mimo jiné Ivana Chýlková či Tereza Mašková. Byla to vlastně přehlídka písniček, pod nimiž je Brzobohatý podepsaný a které se zdaleka nepohybují jen v jednom žánru. A byl to jeho večer, což nezastřela ani přítomnost mnoha vynikajících zpěváků a hudebních osobností.

Dobře mu neudělala jen půlhodinová přestávka, během které atmosféra koncertu přece jenom trochu vychladla a ti na pódiu ji pak museli znovu takříkajíc nahazovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám