Hlavní obsah

Ondřej Gregor Brzobohatý: Inspirovaly mě citáty Johna Lennona

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Lennonovy zdi v Praze na Kampě se včera natáčel videoklip. Zpěvák, hudebník a skladatel Ondřej Gregor Brzobohatý v něm bude vzpomínat na bývalého člena skupiny Beatles Johna Lennona. V úterý 8. prosince totiž uplyne čtyřicet let od jeho tragického skonu. Ten den bude mít klip k písničce Myšlenky Johna Lennona premiéru na serveru Novinky.cz a následně i v jiných médiích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Gregor Brzobohatý při natáčení videoklipu u Lennonovy zdi v Praze.

Článek

Prostředí, v němž videoklip vznikal, bylo prosté a přirozené. Pomalovaná Lennonova zeď dodávala atmosféru, před ní stálo piano, na které zpívající Brzobohatý hrál. Štáb začal točit v devět hodin ráno. V poledne si dal pauzu, během které Brzobohatý vyprávěl o tom, co jej ke vzpomínkovému počinu vedlo.

„Písnička původně nevznikla k letošnímu výročí Lennonovy smrti,“ prozradil Právu. „Napsal jsem ji už před dvěma lety.“

Hudebník rád vyhledává citáty slavných osobností. V den, kdy se začala skladba rodit, se hned ráno dostal k několika Lennonovým.

„Četl jsem také jeho biografii a moc se mi líbila. Lennon v sobě měl takový ten tradiční britský humor. Když jsem si tedy ještě vybavil citáty, které jsou v té knize, napadlo mě napsat píseň, jež z nich bude složena. Vznikla, potom tiše existovala, a já si na ni nedávno zase vzpomněl. Řekl jsem si, že by bylo fajn, kdybych ji v této době představil,“ vysvětlil Brzobohatý.

Lennonovy citáty tvoří zhruba osmdesát procent textu písně. Propojeny jsou slovy, jejichž autorem je Brzobohatý. „Refrén je o tom, proč žehrat na život a bát se, že takzvaně spadne opona, když v sobě mám myšlenky Johna Lennona,“ prozradil pointu skladby.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Gregor Brzobohatý

Brzobohatého nejoblíbenější citát bývalého člena Beatles zní: Čas, jehož marnění sis užil, není ztracený. Prý velmi konvenuje i s jeho životní filozofií. Rád si připomíná také další citát: Když se podíváš do slunce, všechny stíny budou za tebou.

Úzký vztah ke všem z Beatles

Ondřej Gregor Brzobohatý nemá vztah jen ke zpěvákovi a kytaristovi Lennonovi. Má rád všechny členy slavné liverpoolské kapely.

„Ke všem Broukům mám obrovský vztah. Zamiloval jsem se do nich v okamžiku, kdy jsem poprvé zhlédl hudební film Help! Potom jsem je začal poslouchat a jejich písničky se mi šíleně líbily,“ prozradil.

Jeho nejoblíbenějším členem Beatles je Ringo Starr. Tvrdí, že mu přijde nejvtipnější ze všech.

„Postupně jsem se dostával k více informacím o nich, k jejich písničkám a dalším věcem. Pro mě byli Beatles podobná parta, jako třeba britská komediální skupina Monty Python. Bavil mě jejich humor, jejich přístup ke kariéře i k popu. Líbily se mi také jejich texty, vlastně jsem se na nich učil angličtinu. Můj vztah k Beatles byl opravdu obrovský, v mém nahrávacím studiu ostatně pořád visí asi pět jejich obrázků,“ řekl Brzobohatý.

Muzikantská radost

Samotná písnička Myšlenky Johna Lennona sice vznikla před dvěma lety, ale studiově zachycena byla před několika dny. Teprve v pondělí ji totiž Brzobohatý spolu se zvukovým inženýrem Daliborem Cidlinským dokončili.

„Řekli jsme si, že si uděláme muzikantskou radost a nahrajeme písničku tak, aby se nám proces líbil a výsledek také. Šlo nám i o to, aby v ní byl odkaz na zvuk, který je s Johnem Lennonem spojený,“ dodal Brzobohatý.

Nakonec ještě podotkl, že by chtěl, aby se skladba stala součástí jeho koncertního repertoáru. Jedním z důvodů je, že se mu takříkajíc dobře zpívá, protože je napsána pro hlasovou polohu, která je mu nejbližší. Navíc tolik klidných popových skladeb ve svém repertoáru nemá, většina se od mainstreamu vzdaluje svými koketériemi s jinými žánry.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám