Hlavní obsah

Odborník na klinickou smrt Raymond Moody se chystá do Prahy

Autor knihy Život po životě, která byla počátkem 90. let bestsellerem i v Česku, americký filozof a psychiatr Raymond Moody přijede v září do Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Světlo na konci tunelu je ústředním tématem knih Raymonda Moodyho.

Článek

Moody v knize Život po životě seznámil čtenáře s výsledky svého výzkumu na téma co člověka čeká po smrti. "Šlo o první vědeckou práci týkající se jevů v hraniční oblasti mezi životem a smrtí, které byly až do té doby považovány za pouhé halucinace," uvedla Denisa Novotná z nakladatelství Euromedia Group, které také jeho knihy v českém překladu vydává.

Autor v knize shrnul vzpomínky lidí, kteří přežili klinickou smrt, a zjistil, že vjemy při umírání jsou u různých lidí podobné. Dokonce prý je podobnost tak velká, že lze specifikovat několik samostatných znaků, s nimiž se setkala většina lidí, kteří stáli na prahu smrti.

Kniha se stala čtenářským bestsellerem, dodnes se jí podle nakladatele prodalo 13 miliónů výtisků a byla přeložena do třiceti jazyků. Inspirovala prý také řadu vědců k hlubšímu studiu thanatologie, disciplíny zabývající se příčinami a jevy provázejícími smrt. Moody je dnes vůdčí autoritou ve výzkumu fenoménu, který pojmenoval zážitek blízkosti smrti (Near Death Experience).

Čeští čtenáři mají aktuálně k dispozici sedm titulů Raymonda Moodyho od několika nakladatelů. Knižní klub, který je součástí Euromedia Group, vydal ve dvou edicích Život po životě a před pěti lety Život po ztrátě. Na rok 2011 připravuje vydání knihy Doteky věčnosti: Zkoumání zážitků sdílené smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám