Hlavní obsah

Odborníci zpochybňují senzační nález stovky Caravaggiových děl

Italští odborníci zpochybňují tvrzení dvou historiků, že objevili nedaleko Milána stovku dosud neznámých raných děl barokního malíře Caravaggia z konce 16. století. Mezi nalezenými díly z kolekce tehdejšího mistra a učitele Simoneho Peterzana jsou hlavně skici, které jsou podle všeho dílem desítek jeho žáků, mezi které patřil i Caravaggio.

Foto: ČTK/AP

Kurátorka Francesca Rossiová zpochybňuje tvrzení historiků, kteří stovku obrazů a skic připsali Caravaggiovi. Na snímku prohlíží obraz jednoho z modernějších italských uělců.

Článek

Podle experta na umění 16. století Claudia Strinatiho je tvrzení o stovce Caravaggiových děl zcela absurdní. "Když si uvědomíte, že Peterzano měl tak velké množství žáků, tak bylo těch skic asi 50.000. A nikdo neví, co který žák namaloval," podotkl.

Stronati dodal, že Petezanovu kolekci, která patří městu Milán, zná. Podle něj jde o malůvky nevalné umělecké hodnoty.

"V nejlepším připadě některé namaloval Michelangelo Merisi (občanské jméno Caravaggia), ale žádný od Caravaggia (umělecké jméno podle názvu rodného města)," prohlásil Stronati, čímž dal najevo, že jde o obrazy z doby, kdy se malířství teprve učil.

Odborníci na základě cen barokních obrazů v nedávných dražbách odhadli, že celková hodnota údajně nalezených Caravaggiových děl by činila zhruba 700 milionů eur (17,9 miliardy korun).

Tvrzení historiků Maurizia Bernardelliho a Adriany Conconiové zpochybnila také kurátorka stále výstavy zkoumaných skic Francesca Rossiová, podle níž ti dva do prostor s vystaveným uměním nikdy nevstoupili. Bernardelli ale tvrdí, že zkoumali zejména fotografie skic a že kolekci navštěvovali soukromě, aniž byl ale s to sdělit, kdo mu vstup umožnil.

Caravaggio se narodil 29. září 1571 v rodině zámožného stavebního mistra. Malovat začal už v dětství a po odchodu do Říma v 21 letech si rychle získal vlivné mecenáše z řad církve i šlechty. Zemřel v roce 1610, podle historiků zřejmě podlehl malárii. Je považován za posledního velkého náboženského malíře v Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám