Hlavní obsah

Od Čapkovy Matky k Haškovu Švejkovi

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní premiéry druhého únorového týdne nabízejí převážně klasické činoherní tituly. Ale také světoznámý i nový muzikál a pozoruhodnou operní novinku. Oběma novými díly bodují brněnská divadla.

Foto: Viktor Kronbauer

Ondřej Brousek a Tomáš Pavelka si v Divadle na Vinohradech zahrají nesmrtelnou dvojici Sancho Panza a Don Quijote.

Článek

Skladatel a šéfdirigent Janáčkovy opery Národního divadla Brno Marko Ivanović je autorem hudby k opeře Monument, k níž libreto napsal režisér David Radok. Monument je již čtvrtou inscenací, jež Radoka přivádí do brněnské opery, tentokrát nejen jako režiséra, ale i scénografa. Inspiraci ke společnému dílu našli autoři v pohnutých životních osudech sochaře Otakara Švece, autora Stalinova pomníku na pražské Letné.

„Nejedná se o dokument, ale o volnou inspiraci absurdní stavbou, která obsahuje veškeré ingredience antické tragédie. Domnívám se, že opera vyžaduje jiné ztvárnění skutečnosti než divadelní hra, film nebo literární dílo. Potřebuje umocnit a vytáhnout jenom kvintesenci situací, vztahů. Vyprávět příběh dokumentárně, to prostě nepasuje do operní formy,“ říká Radok.

Postavu Sochaře v Radokově režii a pod Ivanovićovou taktovkou ztvární Svatopluk Sem, Manželku Markéta Cukrová, Kolegu Roman Hoza, Ministra kultury Ondřej Koplík, představí se i další pěvci, sbor a orchestr brněnské opery. Světová premiéra v Janáčkově divadle se koná 7. února.

Čapkova Matka s Jitkou Smutnou

Sto třicet let uplynulo 9. ledna od narození spisovatele a dramatika Čapka a toto jubileum inspirovalo divadla k prověrce životnosti jeho dramatického odkazu. Vršovické divadlo Mana uvádí 5. února premiéru jeho Matky s Jitkou Smutnou v titulní roli. V režii Petera Gábora hrají i Dušan Sitek, Aleš Bílík, Ivan Koreček, Jaroslav Blažek, Leonard Hädler Stirský a Matěj Vejdělek.

Hru staršího Čapkova souputníka, dramatika Viktora Dyka, Zmoudření Dona Quijota uvedlo v roce 1914 poprvé na české jeviště pražské Divadlo na Vinohradech. Nyní se k ní dramaturgie vrací a v pořadí již třetí vinohradská inscenace titulu hodlá znovu konfrontovat snílkovství Dona Quijota s pragmatickým světem jeho okolí.

V režii Martina Čičváka vytvoří titulní postavu Tomáš Pavelka, Sancha Panzu vytvoří Ondřej Brousek, v dalších rolích se objeví Otakar Brousek ml., Eva Režnarová, Aleš Procházka, Zuzana Vejvodová, Naďa Konvalinková a další herci. Premiéra se koná 7. února.

Každý má svou pravdu tvrdí titul jedné z her italského spisovatele, dramatika, nositele Nobelovy ceny Luigiho Pirandella. Na půdorysu příběhu tajemných přistěhovalců rozvíjí Pirandello úvahy o identitě lidského individua a způsobu, jakým ho vnímá jeho okolí. Hru nastudoval s činohrou plzeňského Divadla J. K. Tyla režisér Mikoláš Tyc a premiéru ve Velkém divadle má v sobotu 8. února.

Dojde i na muzikály

Zatímco muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě sáhl po jednom z nejklasičtějších titulů, West Side Story, Městské divadlo v Brně uvádí zbrusu nový muzikál Ráj, který završuje autorskou trilogii Stanislava Moši a Zdenka Merty Osudová komedie.

Nové nastudování slavného Bernsteinova muzikálu bude mít premiéru 6. února na scéně Divadla Jiřího Myrona v režii Jiřího Nekvasila a hudebním nastudování Jakuba Žídka. Fantasy muzikál Ráj z blízké budoucnosti bude v režii Stanislava Moši poprvé uveden na Hudební scéně Městského divadla Brno 8. února.

Horácké divadlo v Jihlavě uvede 8. února dramatizaci Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Autorem dramatizace je Roman Sikora a titulní roli si v režii Michala Skočovského zahraje Lukáš Matěj.

Divadlo v Šumperku ve stejný den uvede premiéru inscenace hry britského dramatika Petera Shaffera Amadeus, kterou proslavil zejména film Miloše Formana. Postavu Mozarta vytvoří Vít Hoffman, Salieriho Matěj Kašík.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám