Hlavní obsah

Očití svědkové masové vraždy online

Právo, Radmila Hrdinová

Činohra Národního divadla v Praze uvede dnes od 18 hodin na svém webu ve světové premiéře film režiséra Jiřího Havelky a dramaturgyně Marty Ljubkové Očitý svědek. Vznikl na základě skutečné události, která se odehrála v červnu 1945 na návrší u Přerova zvaném Švédské šance, kde bylo zabito 265 karpatských Němců, Maďarů a Slováků, většinou žen a dětí.

Foto: Petr Neubert

Jiří Havelka natáčí s herečkou Magdalénou Borovou.

Článek

Autentická svědectví o této hrůzné události inscenátoři nahráli s herci na kameru tak, že připomínají prostředí, v němž už rok probíhá převážná část komunikace: obrazovku počítače při hovorech na Skypu nebo Zoomu.

„Inscenace měla původně vznikat v zimních měsících letošního roku a na konci měl být projekt postavený na dokumentárních materiálech, který by se formálně inspiroval antickým divadlem. Zajímala nás historická událost z roku 1945 a zároveň očité svědectví jakožto princip postavy, která přichází na jeviště, aby nám sdělila, co se stalo kdesi v zákulisí. Přesně tak, jak jsou konstruovaná antická dramata,“ vysvětluje dramaturgyně Marta Ljubková. Původní projekt byl upraven pro potřeby omezené komunikace s diváky v době lockdownu.

Objeví se v něm Saša Rašilov, Jan Bidlas, Filip Rajmont, Igor Orozovič, František Němec, Vladimír Javorský a další.

Film, do něhož mohou svou volbou postavy a její výpovědi aktivně vstupovat diváci, může na webu Činohry Národního divadla sledovat každý, kdo si zakoupí elektronickou vstupenku ve výši 150 Kč. Jejich prodej začne v okamžiku premiéry na inscenační webové stránce. Vstupenka platí třicet dní, během nichž je možné se na stránku vracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám