Hlavní obsah

Obří ňadro nafoukli berlínští umělci na Jižním Městě v rámci festivalu Street for Art

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lákadlem festivalu Street for Art, který na Jižním Městě potrvá do neděle, je obří nafouklá bublina. Ve středu 20. května vyrostla v Centrálním parku na Jižním Městě a do Prahy ji vůbec poprvé přivezla berlínská umělecká skupina Raumlabor. Nazvala ji monumentální kuchyní, protože v bublině, označené za nafouknutý veřejný prostor, se bude hlavně jíst.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dvacet metrů dlouhou bublinu drží na zemi čtyři sta litrů vody.

Článek

Produkční festivalu Street for Art Lukáš Pánek prozradil, že bublina o rozměrech zhruba 20x6x6 metrů pojme až stopadesát návštěvníků. Je vyrobena ze svařované skleníkové fólie a transportovat ji lze s plechovým vchodem, k němuž je přidělána, na dodávce.

„Díky silnému větráku ji nafoukneme asi za pět minut, stav pak udržuje slabší chod ventilace,“ řekl u Matthias Rick z Raumlaboru. Nechybí ani klimatizace. Mohlo by se zdát se, že nafouknutý veřejný prostor neodolá poryvům větru a vyletí třeba vzhůru, aby z něho lidé vypadli dolů na zem, ale jde o omyl. „Na zemi to drží čtyři sta padesát litrů vody v kanystrech,“ popsal Pánek.

Bublina jako od Woodyho Allena

Bublinu lze přirovnat třeba k obřímu ňadru z filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat. Je ale průsvitná a svítí do noci. Ve středu večer v ní byl festival zahájen.

Foto: ČTK

bublina-ňadro-Street-for-Art

Právě o večerech se v bublině prodává jídlo vařené venku. Přes den slouží jako kavárna. Na blízké budově staré pošty, která byla čerstvě nabílena, po večerech promítá česká skupina Initi umělecké projekce.

Festival Street for Art se odehrává převážně v centrálním parku na Jižním Městě. Návštěvníci se zde mohou nechat strhnout velkoplošným komiksem, bleším trhem s uměním, autorským čtením, tvorbou graffiti nebo cirkusovou školou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám