Hlavní obsah

Obří loutky ozdobí Skupovu Plzeň

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní loutkářskou přehlídku Skupova Plzeň otevřou v srpnu obří loutky španělské skupiny Carros de Foc. Od 28. do 30. srpna budou během dne v plzeňských ulicích k vidění dvanáctimetrové marionety, dvacetimetrový drak nebo obří létající pták. Večer pak loutky sehrají společně s tanečníky a akrobaty site-specific představení La Niña.

Foto: archiv Plzeň - EHMK

Tak velkou marionetu asi těžko mohou vodit běžní loutkářští vodiči.

Článek

„Představení obřích loutek patří mezi největší akce projektu Plzeň 2015, zároveň jde o vyjádření pocty tradici plzeňského loutkářství, do které spadají velikáni jako Josef Skupa nebo Jiří Trnka. Loutky, které diváci budou po tři dny potkávat v ulicích města, budou mluvit česky a poprvé v historii souboru se předvede všech osm najednou. Je to také jejich premiéra v České republice,“ říká Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015, která spolu se společností ArtProm španělský soubor Carros de Foc do Plzně přiváží. Svůj hlas loutkám přislíbili zapůjčit dabéři Martin Stránský, Jiří Lábus nebo Antonín Procházka.

Foto: archiv Plzeň - EHMK

Obří drak z arzenálu loutkářského souboru Carros de Foc vypadá opravdu hrozivě.

Příprava loutkářského open-air není snadná. „Obří loutky v Plzni jsou produkčně nesmírně náročný projekt i kvůli hustému trakčnímu vedení. Do přípravy byly spolu s kolegy ze společnosti Plzeň 2015 zapojeny technické složky města včetně Plzeňských městských dopravních podniků. Trasa průvodu je zvolena tak, aby měla co nejnižší možný dopad na veřejnou dopravu,“ vysvětluje primátor města Martin Zrzavecký. Podle něj i přes vysokou očekávanou návštěvnost nad 50 000 lidí nebudou omezení ve městě nijak dramatická.

Foto: archiv Plzeň - EHMK

V drápech obří ptačí loutky se udrží i zavěšený akrobat.

Letošní loutkářské bienále Skupova Plzeň je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, a proto bude od 28. srpna do 6. září hostit řadu zahraničních souborů – mimo jiné z Francie, Izraele, Argentiny či Austrálie. Všechny inscenace pro dětské publikum budou s českým dabingem nebo beze slov. Z domácích souborů se festivalu zúčastní Divadlo bratří Formanů, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Handa Gote a domácí Divadlo Alfa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám