Hlavní obsah

Obří atrakce za obří peníze

Právo, Radmila Hrdinová

Po tři víkendové večery – od pátku do neděle – se plzeňskými ulicemi promenovaly obří loutky španělského souboru Carros de Fos. Otevřely loutkářský festival Skupova Plzeň a především byly jednou z hlavních atrakcí celoroční akce Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Foto: ČTK

Obří loutky v Plzni

Článek

Doslova atrakcí. Nic proti loutkám. Plzeň je město Jiřího Trnky a Josefa Skupy s loutkářskou tradicí. A zájem Plzeňanů o obří loutky byl mimořádný, i když šlo vskutku spíše o pouťovou podívanou ve stylu někdejších alegorických prvomájových průvodů než o skutečné loutkové divadlo.

Projít se srpnovou noční Plzní s obřími loutkami bylo příjemné, ovšem člověku znalému domácích divadelních poměrů poněkud zatrne při zjištění, že takovéto tři večery přišly na víc, než činí roční rozpočet některých domácích loutkových scén, jež se svými inscenacemi rovněž sklízejí úspěchy na zahraničních festivalech. A vnucuje se představa, co za stejné peníze mohly pro tuto příležitost vytvořit.

Protože plzeňská evropská metropole se i nadále prezentuje vším možným z dovozu, jenom ne tím, co má doma. Jako by chtěla domácím dopřát celoroční karneval, než dokázat, proč se vlastně hlavním městem stala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám