Hlavní obsah

O prvotinu českého ultramaratonce je ultra zájem

Novinky, Taťána Marenčíková

V listopadu loňského roku spatřila světlo světa spisovatelská prvotina novináře Reného Kujana s názvem Běhej, dokud můžeš. Dotisk knihy o pohybovém nadšenci, který se po autonehodě pro charitativní účely rozhodl jako první oběhnout Island, na sebe pro velký zájem nenechal dlouho čekat a u jeho příležitosti se ve čtvrtek v 17 hodin v pražském Paláci knih Luxor uskuteční beseda a autogramiáda autora.

Foto: Gutenberg

Beseda s autogramiádou autora se uskuteční ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze.

Článek

René Kujan je nejen běhající redaktor, ale veskrze renesanční člověk, což se odrazilo i v jeho spisovatelské premiéře. Běhej, dokud můžeš zdaleka není jen o stejnojmenném pohybu, ale hlavně o životě, špetce smrti a všem možném mezi tím.

„Dotisk jsem neočekával, ale jsem za něj velmi rád. Už proto, že jsem s hrůzou zjistil, že v České republice vychází v průměru 52 knih denně. V takovém množství je pro mě pak i čtyřtisícový náklad bestsellerem,” řekl Novinkám k dotisku Kujan.

Po těžké autonehodě to Kujan nevzdal a vrátil se zpět do aktivního a posléze až hyperaktivního života. Zkušenost s vážným zraněním ale zapříčinila, že dnes už neběhá jen pro radost, ale i pro ty, kteří takovou možnost nemají.

Kniha vypráví inspirativní příběh člověka, který se rozhodl udělat něco bláznivě náročného pro dobrou věc – uběhnout 32 maratonů za měsíc. Je také sondou do autorových intimních tužeb i obav, rodinného zázemí, tuzemského lékařství či porovnáním povahy Čechů a Islanďanů. Můžete hádat, kdo z toho vychází lépe.

Autobiografie je psaná nekonvenčně upřímným, bytostně pozitivním a místy jadrným stylem. Přestože od začátku víte, jak asi dopadne, stejně jste zvědaví, co odhodlaného a větrem ošlehaného běžce čeká za další mrazivou zatáčkou. V úplném závěru ale kniha šokuje, protože nejpůsobivější scénáře píše sám život. A ten autor popsal v celé kráse i surovosti – za běhu a s úsměvem na rtech.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

René Kujan

Redaktor webu Běhání.Sport.cz je též překladatelem, uměleckým truhlářem, trojnásobným otcem, běžcem a nově také spisovatelem. 42letý ultramaratonec je držitelem několika světových prvenství, sólově oběhl Island dokola, napříč i podélně, to vše v rámci charitativní podpory českých i tamních vozíčkářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám