Hlavní obsah

Novým ředitelem České filharmonie bude Vladimír Darjanin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým generálním ředitelem České filharmonie bude Vladimír Darjanin. Do funkce by měl nastoupit 1. července 2009, řekl ředitel ministerského odboru umění a knihoven a předseda výběrové komise František Zborník. Darjanin v úterý obdržel jmenovací dekret od ministra kultury Václava Jehličky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Darjanin

Článek

"Když jsem se před několika měsíci dozvěděl o výběrovém řízení, zpočátku jsem váhal, protože nového ředitele této instituce čeká nelehký úkol a velká společenská zodpovědnost. Proto si velmi vážím nové profesní role a jsem připraven předstoupit před veřejnost s jasnou a životaschopnou koncepcí," uvedl Darjanin v tiskovém prohlášení. Funkce se ujme po Václavu Riedelbauchovi, který působil v České filharmonii osm let.

Darjanin byl v roce 2005 generálním komisařem české účasti na výstavě Expo v Japonsku a v současné době je intendantem hudebního festivalu Dvořákova Praha. Před třemi lety se o něm hovořilo jako o možném nástupci zesnulého ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD). Jeho společnost DaDa mimo jiné připravila cyklus Deset století architektury, jenž se šest let vysílal v České televizi.

Darjanina do funkce doporučila výběrová komise. Konkurzu, který vypsalo ministerstvo letos v červenci, se účastnili ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka, vedoucí obchodního oddělení České filharmonie Martin Harold, někdejší ředitel České filharmonie Jiří Kovář a hudební režisér a bývalý ředitel festivalu Zlatá Praha Stanislav Vaněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám