Hlavní obsah

Nový krutý Woody Allen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako naprosto cynický příběh mladíka, který se dere na horní příčky společenského žebříčku, popisují zahraniční recenzenti nový netypický film Woodyho Allena Match Point. K nám by měl dorazit v dubnu.

Článek

Podle některých kritiků je Match Point jiný než většina klasických allenovských taškařic. Chladnokrevný, rafinovaný, ale také strhující jsou některá adjektiva, která se v souvislosti s ním objevují.

Jde o příběh mladíka, který se snaží proniknout do "vyšší" londýnské společnosti a hodlá přitom jít přes mrtvoly. Připomíná prý klasické společenskokritické romány z 19. století: mladý Američan Chris je učitelem v tenisové škole a díky svému šarmu a jistému vzdělání postupně proniká do jedné bohaté rodiny. Mladá Chloe se do něj zamiluje, rodiče mu zařídí výhodné místo v rodinné firmě a z rozjetého vlaku luxusu už se mladíkovi nechce vystoupit - dojde prý i na vraždu.

Allen v tomto filmu nečekaně opustil svůj milovaný Manhattan a natáčel v Londýně. Také některé typické prvky "allenovštiny" zde chybí. Filmem se nepotácí žádný brýlatý potrhlý neurotik a nikdo v něm nevede hádky na pseudofilozofická a psychoanalytická témata.

Match Point bude nepochybně překvapivým a zajímavým počinem. Na filmovém webu IMDB.com byl zatím hodnocen osmi body z deseti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám