Hlavní obsah

Noví Pearl Jam už jsou na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Právě oficiálně vychází novinka grungeových Pearl Jam Backspacer, na internetu ale byla ještě dříve. Několik tisíc lidí si ji už poslechlo na stránce Myspace. Backspacer se nevzdává tradičního zvuku Pearl Jam, ale přece jen je v jistém smyslu příklonem ke střednímu proudu.

Článek

Novinka Backspacer přináší temný riffový grunge, tradičně plačtivé vokály, ale také baladu v téměř folkovém aranžmá (dokonce nechybí ani smyčce) i rychlou pop-rockovou písničku. Rozhodně je o pár procent méně depresivní než staré desky.

Pearl Jam jsou teď na turné po Kanadě a poté chtějí zamířit do Austrálie a na Nový Zéland. Česká republika zatím v plánu jejich turné chybí.

Skupinu založili v roce 1990 v Seattlu Eddie Vedder (zpěv), Jeff Ament (baskytara), Stone Gossard (kytara) a Mike McCready (kytara). Jejich bubeník Matt Cameron přišel do skupiny později od Soundgarden.

Proslavili se depresivním debutem Ten (1991), který přinesl jejich nejslavnější hity Even Flow a Jeremy. S písněmi o sebevraždách a odcizení se okamžitě stali ikonami grungové vlny a po smrti Kurta Cobaina a rozpadu Nirvany jsou nejslavnějšími představiteli tohoto seattleského stylu.

Ačkoliv právě Cobain je kritizoval jako "komerční kapelu", fakta napovídají, že Pearl Jam se chovali spíše nekomerčně (např. bojkot natáčení videoklipů nebo firmy Ticketmaster) a je o nich známo, že status celebrit si moc neužívají. Časopis Rollingstone o nich napsal, že "strávili dekádu tím, že se distancovali od své slávy".

Anketa

Oznámkujte desku Pearl Jam jako ve škole
1
85,3 %
2
4,4 %
3
5,9 %
4
1,5 %
5
2,9 %
Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám