Hlavní obsah

Nové knihy na tento týden

Z knižních novinek tohoto týdne vám doporučujeme román Dáma v jezeře klasika detektivky Raymonda Chandlera, dalšímu klasikovi - tentokrát žánru fantasy - Williamu Goldmanovi vychází Princezna nevěsta a to samozřejmě není vše.

Článek

Raymond Chandler: Dáma v jezeře

Další z mistrovských děl drsné školy americké detektivky, další případ pro Phila Marlowa. Tentokrát si ho najal obchodníček, aby pro něj vypátral jeho zmizelou ženu. Popsal ji jako mladou blondýnku, která je tak trochu živel - je totiž kleptomanka a nymfomanka. Během dvou dnů narazí naše očko na dvě mrtvá těla, ale není si jist, jestli ho některé vlastně vůbec zajímá. Za to ho totiž jeho klient neplatí. Jenže odhalený rozvod po mexicku a svatba s gigolem ho nenechávají v klidu.

Albatros Plus, přeložil Josef Škvorecký, 160 Kč

William Goldman: Princezna nevěsta

Tento román se řadí ke klasice žánru fantasy, které však nechybí odlehčující nadhled. Goldman, mj. autor scénářů k takovým filmům, jako byly Butch Cassidy a Sundance Kid nebo Všichni prezidentovi muži, o své knize hovoří jako o výtahu "toho lepšího" z "klasického příběhu skutečné lásky a odvážných dobrodružství od S. Morgensterna". Goldman podle vlastních slov odstranil rušivý výkladový balast o dějinách a dvorské etiketě, a po destilaci mu zůstalo to, co má podle něj dobrý příběh obsahovat.

Argo, přeložila Jitka Fialová, váz., 298 Kč

Zdena Frýbová: Z neznámých důvodů

Psychologický román o složitosti citů a výjimečném osudu mladé ženy, která dosáhne skvělého úspěchu ve vědecké kariéře, ale nedokáže zabránit ztroskotání svého manželství. Doktorka Anna Berková je ambiciózní vědecká pracovnice, která pracuje na výzkumu nových léků proti rakovině a provdá se za ředitele biochemických laboratoří Zouhara, jenž žárlí na její vědecké úspěchy a nakonec se dopustí absurdního morálního selhání. Přímočará Anna si dosud vždy dokázala poradit s překážkami, ve svém manželství však stojí před problémem, který neumí vyřešit a ani se mu nedokáže vyhnout.

Šulc a spol., váz., 592 str., 289 Kč

Henry Denker: Léčitelé

Student medicíny David Lilliendahl měl životní cestu jasně vytýčenou: stát se ctihodným panem doktorem a hlavou tradiční židovské rodiny. Vše se ale změní v revolučním roce 1848. Po ukončení studií je donucen emigrovat do Spojených států. Tam poznává i svou budoucí manželku Mary, jednu z mála žen, které v té době ukončily studia na lékařské fakultě. Brzy po svatbě je David povolán do války jako vojenský lékař a za nelidských podmínek léčí zraněné.

Domino, váz., 350 str., 199 Kč

Zoe Klusáková-Svobodová: O tom, co bylo

Kniha vzpomínek Zoe Klusákové, dcery armádního generála Ludvíka Svobody, sedmého prezidenta Československé republiky, je velmi osobním návratem do doby první republiky, let druhé světové války i do let poválečných. Autorka vzpomíná na své rodiče, bratra a na celou řadu rodinných událostí. Její vyprávění ukazuje na příkladě osudu jedné rodiny, jak velké dějiny, které měnily běh života celé společnosti, zasahovaly do života rodin a jednotlivců, když nechtěli být jen nezúčastněnými pozorovateli dění a bezbrannými obětmi událostí.

Mladá fronta, váz., 214 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám