Hlavní obsah

Nové knihy: Dagmar Kludská, Thomas Müller a Alena Lochmannová

Právo, Jan Šída

Fenomén tetování stále hýbe světem. Stalo se globální módou. Kniha Tělo za katrem se však vrací k jeho kořenům a mapuje archaickou tetováž vězňů. Z nabídky knih tohoto týdne stojí jistě za pozornost ta o nejvýznamnějším našem filosofovi Janu Patočkovi, dále Velký snář kartářky Dagmar Kludské i zajímavá publikace mapující noční život zvířat ve volné přírodě.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Alena Lochmannová: Tělo za katrem

Ačkoliv tetování zažilo ve společnosti renesanci a překonalo stigmatizaci s ním dlouhodobě spojovanou, rozšířilo se napříč společenským spektrem, ekonomickými třídami, věkovými skupinami i jedinci s různým společenským statusem, stále existují prostředí, v nichž je tetování identifikující proměnou. Znakem, který označuje a slouží jako významný nástroj neverbální komunikace. Jedná se především o prostředí vězení. Publikace Tělo za katrem představuje výstupy etnografického výzkumu autorkou realizovaného v prostředí českých mužských věznic od roku 2013.

Academia, 356 stran, 595 Kč

Obal knihy

Miloslav Bednář: Patočkovo myšlení a dnešní svět

V roce 2017 uplynulo 110 let od narození a současně 40 let od smrti Jana Patočky, nejvýznamnějšího českého filosofa 20. století. V mládí studoval u světového filosofa Edmunda Husserla a setkal se i s neméně proslulým myslitelem Martinem Heideggerem. V sedmdesátých letech se stal mluvčím Charty 77. Příslušníci Státní bezpečnosti ho nakonec při sérii výslechů umučili. Patočkovo jubileum se stalo výzvou k veřejnému filosofickému zamyšlení nad významem a celkovým smyslem jeho díla. Publikace ukazuje, že je pro nynější české filosofické myšlení trvale a závažně inspirujícím fenoménem.

Academia, 116 stran, 250 Kč

Obal knihy

Dagmar Kludská: Velký snář

Obnovené vydání Snáře, nejúspěšnější knihy Dagmar Kludské, známé kartářky a astroložky, v němž přichází ke čtenářům v roli vykladačky snů. Svůj Snář obohatila úvodním abecedním přehledem snové symboliky a velký počet hesel zaručuje, že odpověď na význam toho, co člověk prožil ve snu, nalezne snadněji. Stručné heslovité výklady jsou zpestřeny vylíčením a následným vysvětlením barvitých snových zážitků, se kterými se jí svěřili její klienti.

Pragma, 432 stran, 399 Kč

Obal knihy

Alan Hollinghurst: Linie krásy

Nick Guest, mladík ze skromných poměrů a čerstvý absolvent Oxfordu, dostane možnost sdílet domácnost s rodinou konzervativního poslance Geralda Feddena. V honosném londýnském domě se však nesmělý, kultivovaný Nick, prahnoucí po všem vytříbeném a stylovém, rozhodně necítí jako pouhý podnájemník. Dravého kariéristu Geralda, jeho noblesní manželku Rachel, syna Tobyho, svou platonickou lásku, i maniodepresivní dceru Catherine přijme beze zbytku za svou druhou rodinu. Pak však přichází první skutečná láska, první seznámení s londýnskou gay scénou, první lajna kokainu, první setkání s AIDS. Vynikající román, za nějž autor r. 2004 získal Bookerovu cenu.

Odeon, 448 stran, 399 Kč

Obal knihy

Thomas Müller: Zvířata v noci

Co se děje v přírodě, když padne tma? Kteří živočichové opouštějí své úkryty? Když zapadá slunce, ukládají se zvířata pomalu ke spánku. Ale jdou spát skutečně všechna? Spousta z nich naopak ožívá až s přicházejícím večerem. Tahle obrázková knížka vám ukáže, která to jsou, a umožní vám nahlédnout do nočního dění v přírodě. Vydáme se po stopách výrů, bobrů, rysů i netopýrů a podíváme se, na koho můžeme v noci narazit v lese, u rybníka, na zahradě a ve městě.

Mladá fronta, 64 stran, 299 Kč

Obal knihy

Martin Stručovský: V temnotách

Když soukromého vyšetřovatele Matěje Mlynáře osloví neznámá žena, jíž zmizela dcera, pustí se do dalšího případu. Zatímco pátrá po pohřešované dívce, ulicemi města se plíží zlo. Kdosi se neštítí dokonce ani rituální vraždy novorozenců. Detektiv neznámé hrozbě sám čelit nedokáže. Spolu s parťačkou i partnerkou Pavlou vědí jedno. Tváří v tvář temnotě se mohou spolehnout jen sami na sebe.

Motto, 288 stran, 349 Kč

Obal knihy

D. Barták, L. Kalous: Život v kleci

Obrovský boom, který v posledních letech zažívá bojový sport známý pod zkratkou MMA, za mnohé vděčí lidem, kteří kdysi stáli u jeho prvopočátků. Jedním z nich je bezesporu Daniel Barták. Ve spolupráci s novinářem Liborem Kalousem se rozhodl zmapovat historii MMA tak, jak je u zkušených zápasníků zvykem. Natvrdo a nelítostně.

XYZ, 320 stran, 349 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám