Hlavní obsah

Nové eseje Milana Kundery vycházejí v češtině

Brněnské nakladatelství Atlantis vydalo pátý svazek esejů spisovatele Milana Kundery. Kniha dostala název Slova, pojmy, situace, sdělila Jana Uhdeová z nakladatelství.

Foto: Gallimard

Spisovatel Milan Kundera

Článek

Atlantis je výhradním českým vydavatelem pětaosmdesátiletého autora, jenž žije ve Francii a své nové knihy nesvěřuje českým překladatelům. Ve vlasti proto publikuje jen vzácně – a většinou kratší texty.

Svazek Slova, pojmy, situace má 90 stránek. "Tato malá knížka nemá nic společného s nějakým vědeckým povídáním. Je složena z různých krátkých zamyšlení nad lidskými situacemi, tak jak jsem se o to snažil já sám (první část Slova), ale zejména umění románu během celých svých dějin (druhá a třetí část: Pojmy a Situace)," píše Kundera na záložce knihy.

Slova jsou Kunderova definitivní česká verze šesté části knihy Umění románu. Pojmy obsahují autorův český překlad páté části knihy Opona, kde vyšly pod názvem Estetika a existence. Oddíl Situace je sestaven z textů druhé části knihy Setkání s názvem Romány, existenciální sondy.

Autor proslulých románů Žert, Nesnesitelná lehkost bytí či Nesmrtelnost žije od poloviny sedmdesátých let ve Francii a stal se jejím občanem. Své poslední romány včetně letos vydaného La fête de l'insignifiance (Slavnost bezvýznamnosti) již napsal francouzsky a dosud nedal souhlas k jejich překladu do češtiny.

Atlantis v posledních letech – kromě starších Kunderových děl – vydal v češtině například jeho eseje věnované Franzi Kafkovi a Leoši Janáčkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám