Hlavní obsah

Nové album Oasis tvořila i umělá inteligence

Minulý týden se na internetu objevilo nové album britské skupiny Oasis. Podepsané je AIsis a jmenuje se The Lost Tapes Vol. 1. Ve skutečnosti nejde o nové písničky od roku 2009 rozhádaných bratrů Gallagherových, nýbrž od britské kapely Breezer.

Foto: ČTK

Skupina Oasis. Snímek z roku 2009

Článek

Ta je nahrála s pomocí umělé inteligence a název AIsis vznikl spojením slova Oasis a anglické zkratky pro umělou inteligenci AI (Artificial Intelligence). Zpěvák Oasis Liam Gallagher řekl: „Je to zatraceně šílené.“

Breezer pracovali v roce 2021 na desce, o níž se domnívali, že by mohla být nahrána reformovanou kapelou Oasis. „AIsis je koncepční album v alternativní realitě, v níž sestava Oasis z let 1995 až 1997 pokračovala v psaní hudby nebo se možná všichni její členové po letech sešli, aby napsali album podobné svým prvním třem deskám,“ vysvětlili členové Breezer.

Očekávali reakce kladné i záporné, většina z nich však byla pozitivní. Patří mezi ně i ten od samotného zpěváka Oasis Liama Gallaghera, který byl z technologicky vyspělého řešení tak nadšený, že Breezer pochválil. „Tohle je lepší než cokoli jiného ze současné produkce,“ sdělil a dodal, že zatím slyšel jednu píseň. „Ta deska je zatraceně šílená a já sám na ní zním skvěle.“

Nahrávku s obalem připomínajícím počin Oasis (What’s the Story) Morning Glory? (1995) kapela Breezer prezentuje jako album ztracených písní Oasis z devadesátých let. A má připravenou ještě jednu kolekci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám