Hlavní obsah

Nová kniha popisuje příběh samizdatové edice založené Havlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh jednoho z nejvýznamnějších samizdatových nakladatelství, Edice Expedice, popisuje kniha, kterou vydává Knihovna Václava Havla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

„Knížka ukazuje historii druhého největšího samizdatového nakladatelství a v druhé části přináší rozhovory s těmi, kdo jej vytvářeli,” řekla ředitelka knihovny Marta Smolíková, která ji na veletrhu Svět knihy představila. Kromě autorky knihy, mladé bohemistky Gabriely Romanové, byli křtu přítomni ti, kdo se na vydávání samizdatové edice podíleli: Ivan M. Havel, Daňa Horáková či Pavel Bratinka.

Edici Expedice v roce 1975 založili dramatik Václav Havel, filozofka Daňa Horáková a literární kritik a redaktor Jan Lopatka. První část knihy s řadou dokumentárních fotografií popisuje nejen výrobu knih, jejich distribuci, ale i perzekuci, které byli tvůrci i čtenáři Edice Expedice v období normalizace vystaveni. Druhá část je sestavená z rozhovorů, mimo zmíněných ještě třeba s Ondřejem Němcem, Jiřinou Šiklovou či Kamilou Bendovou.

Procházka gulagem 

Programy na veletrhu Svět knihy ale nepřipravují jen nakladatelé, v pátek pozval návštěvníky také třeba Ústav pro studium totalitních režimů. Ve spolupráci se sdružením Gulag.cz připravil virtuální prohlídku gulagu - lidé mohou zároveň poslouchat nahrávky pamětníků a procházet kolem panoramatických fotografií reálných táborů, což jim může pomoci pochopit, jak fungovaly. Zástupci portálu Paměť národa představili mobilní aplikaci, díky níž se s příběhy železné opony mohou zájemci seznámit i na prázdninových cestách a naplánovat si třeba výlet po stopách převaděčů.

Svět knihy připomíná také letošní výročí spojená s literárním světem, tomu hrabalovskému se věnuje například několika výstavami. Pořady i výstavy připomínají také 100. výročí narození Jiřího Koláře nebo 30 let od úmrtí Jana Zábrany.

Dvě kulatá výročí již loni připomínala spisovatele Jaroslava Haška. Společnost Palmknihy ve čtvrtek na veletrhu představila první kompletní elektronické vydání všech jeho povídek. Textů je více než tisícovka a podle vydavatele řada z nich vychází poprvé, protože se o nich nevědělo či nebylo zřejmé Haškovo autorství. „Tištěná kniha v tak velkém rozsahu by v knihovně zabrala poměrně dost místa. Navíc je tu možnost postupného doplňování, neboť haškologové stále přicházejí s novými texty,” vysvětlil výhody e-knihy Jiří Vlček, ředitel společnosti Palmknihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám