Hlavní obsah

Nová kniha Eleny Ferrante vyjde v listopadu

Právo, Tereza Frýdová

Italská spisovatelka, celosvětově známá pod pseudonymem Elena Ferrante, vydá 7. listopadu novou knihu. Informaci přineslo na začátku týdne nakladatelství Europa Editions na svém oficiálním účtu na Twitteru.

Foto: Prostor

Kniha, která Elenu Ferrante proslavila.

Článek

Nová kniha vyjde po čtyřleté odmlce a v tuto chvíli není zřejmé, jaký bude její titul. Vydavatelství zveřejnilo pouze datum vydání a odhalilo úvodní paragraf z díla. Podle jeho znění je zřejmé, že část dějství se bude odehrávat opět v Neapoli.

Pětasedmdesátiletá rodačka z Neapole oslovila miliony čtenářů na celém světě čtyřdílnou knižní sérii Geniální přítelkyně. Děj ságy se odehrává v padesátých letech minulého století a čtenáře v něm provází vyprávění Eleny, jedné ze dvou hlavních protagonistek, která popisuje příběh o celoživotním přátelství s geniální Lily.

HBO podle námětu vytvořilo stejnojmenný seriál. Režii dostal na starosti Saverio Costanzo, který během přípravy komunikoval přímo s Ferrante. Veškerá domluva probíhala pouze prostřednictvím e-mailu. „Chvílemi byla poměrně drsná a komunikovat s ní bylo náročné. Mnohdy jsem měl pocit, jako bych pracoval s duchem,“ sdělil Costanzo.

Podle pozitivních ohlasů, které první série sklidila, to však vypadá, že se tato úmorná příprava vyplatila. Od doby, co se Ferrante stala celosvětovým fenoménem, vzbuzovala její anonymita neklid. Investigativní novinář Claudo Gatti přišel před třemi lety s odhalením, že Ferrante je ve skutečnosti italská překladatelka do němčiny Anita Rajaová. Jelikož Ferrante v rozhovorech opakovaně uváděla, že anonymita má pro její tvorbu zásadní postavení a přináší jí pocit svobody, Gatti se stal terčem kritiky.

„Nechte Elenu Ferrante být. Není přece žádný kriminálník,“ sdělil Sandro Ferri, jeden ze zakladatelů nakladatelství Edizioni E/O, které vydává knihy Ferrante i Rajaové.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám