Hlavní obsah

Nová alba: Sto zvířat, Foals, Petr Novák i Disturbed

Právo, Jaroslav Špulák

Na trhu s novými hudebními nahrávkami je tento týden rušno. Přináší například očekávané novinky skupin Sto zvířat, Foals, Disturbed, P.O.D. či písničkářů Adama Ďurici nebo Brita Franka Turnera, stejně tak vzpomínkové 3CD na Petra Nováka.

Článek

Sto zvířat: Ministerstvo mýho nitra

Foto: 100 promotion

Nová alba

Pražská ska kapela Sto zvířat letos oslavuje pětadvacet let existence, a protože ji zčásti tvoří bývalí učitelé, nové album vydala 1. září. Dělá na něm čest svému jménu, skladby jsou na první poslech veselé, pokud jde o texty, pak trochu méně, nicméně materiál je to velmi povedený.

Foals: What Went Down

Foto: Warner Music

Nová alba

Čtvrté album britské skupiny Foals se nese v duchu několika pokusů vytěžit maximum z úspěšné minulosti, a to v podobě dvou úvodních singlů, a také úporné snahy dosíci v písních patřičně temné a záhadné atmosféry. Sílu to jednotlivým písním ale příliš nedává.

Petr Novák: Zlatá kolekce

Foto: Supraphon

Nová alba

Vydavatelství Supraphon dalo dohromady nejslavnější a nejpozoruhodnější písně z repertoáru již zesnulého zpěváka Petra Nováka a vydává je na Zlaté kolekci. Na třech albech je jednašedesát skladeb a přirozeně nechybí Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen, Přátelství na N-tou a další.

Disturbed: Immortalized

Foto: Warner Music

Nová alba

Už už to vypadalo, že američtí Disturbed svou existenci uzavřou. Rozešli se ale s tím, že se sejdou jenom v případě, když budou mít dobré nápady na novou desku. Stalo se. Kolekce vznikala v naprosté tichosti a přináší utěšené rockové skladby, které nezmění hudební svět, ale jsou na poslech příjemné.

Five Finger Death Punch: Got Your Six

Foto: Warner Music

Nová alba

Šesté album studiové kapely, která 20. listopadu vystoupí po boku spřátelených Papa Roach v Praze, se nese v tradičním duchu. Lasvegaští Five Finger Death Punch jsou metalovou formací, která tolik nehýří zajímavými nápady, spíše těží z tradic žánru, sází na tvrdý zvuk kytar a soustavně hledá dobré melodie, žel poměrně marně.

P.O.D.: The Awakening

Foto: Universal Music

Nová alba

Nové album letité americké numetalové party P.O.D., která vedle ctění žánru sází hlavně na texty s křesťanskou tematikou. Vhání tak do rockových vod impulsy k úvahám, zda je současný svět vůbec dobrý.

Adam Ďurica: Mandolína

Foto: Universal Music

Nová alba

Slovenský zpěvák Adam Ďurica se v poslední době na tamní scéně výrazně prosadil s melodicky nakažlivými letními popěvky. Ty ostatně tvoří základ desky, která je tím pádem velmi příjemná. Za Ďuricovými písněmi ale není dobré hledat autorskou rafinovanost či nějaký hluboký příběh.

Frank Turner: Positive Songs for Negative People

Foto: Universal Music

Nová alba

V pořadí šesté studiové album britského písničkáře Franka Turnera má těžkou roli, protože přichází po skvělé kolekci Tape Deck Heart (2013). Dotahuje se na ni ale zdatně, neboť v Turnerových skladbách jsou energie i cit, někdy pospolu, jindy odděleně. Rozhodně je to zajímavá a dobrá deska.

Led Zeppelin: Presence, Coda

Foto: Universal Music

Nová alba

Presence je album z roku 1976, Coda z roku 1982. Tyto dvě nahrávky z posledních let existence legendárních britských Led Zeppelin vycházejí v reedici s bonusy, o které se postaral, stejně jako o zvukovou úpravu desek, kytarista Jimmy Page.

The Strypes: Little Victories

Foto: Universal Music

Nová alba

Irská rocková kapela The Strypes přichází s druhým albem a na rozdíl od úspěšného debutu se tolik nedrží inspirace hudbou šedesátých let minulého století, nýbrž se nechává ovanout i léty sedmdesátými. Nadále je nicméně její tvorba příjemně syrová, sympaticky drzá a přímočará.

Health: Death Magic

Foto: Universal Music

Nová alba

Třetí album kalifornské noiserockové  kapely Health nabízí zajímavý materiál, který je poutavý po stránce aranží i toho, jak je prezentovaný. Rozhodně je to velice překvapivá deska.

Halsey: Badlands

Foto: Universal Music

Nová alba

První album devětadvacetileté americké zpěvačky nabízí písničky z oblasti indie popu. Její počiny nemají obvyklý mainstreamový zvuk, aranžérsky jsou bohatě vystavěné a jejich pozoruhodnost vychází právě z těchto končin hudební tvorby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám