Hlavní obsah

Nová alba: Mike Oldfield, Pharrell Williams nebo Sean Paul

Právo, Jaroslav Špulák

Stylově širokou várku nových alb přináší tento týden. K nejpozoruhodnějším patří aktuální disk Mika Oldfielda, novinky Seana Paula nebo Pharrella Williamse. Je tu ale také řada opravdu zajímavých desek, například čtvrté dílo St. Vincent nebo debut kapely Mighty Oaks.

Článek

Mike Oldfield: Man On The Rocks

Foto: Universal Music

Pětadvacáté studiové album britského zpěváka, hudebníka a skladatele Mikea Oldfielda se zařazuje k jeho poprockové tvorbě. Vsadil na něm na příjemné písničky, nekonfliktní a jasné ve svém zvuku, s jistotou prezentované. Jde o album mířící do kategorie „rock pro dospělé“.

Pharrell Williams: G I R L

Foto: Sony Music

Američan Pharrell Williams je známý tím, že jeho forma není stálá. Zatímco jednou je schopen se podepsat pod skvělé skladby, jindy zase nahraje průměrné. To je osud jeho nového alba G I R L. Písničky jsou rytmické a melodické, hostují v nich například Justin Timberlake, Alicia Keys nebo Miley Cyrus, ale ve výsledku jsou pouze průměrné.

Mighty Oaks: Howl

Foto: Universal Music

Trio Mighty Oaks je folkové seskupení z Berlína, které se začíná důrazně prosazovat. Přestože trio pochází z Německa, tvoří je Američan Ian Hooper, Ital Claudio Donzelli a Brit Craig Saunders. Howl je první album, které nabízí silné melodie a ještě výraznější refrény.

Sean Paul: Full Frequency

Foto: Warner Music

Full Frequency je šesté album v diskografie hvězdy dancehallu, popu a r’n’b pocházející z Jamajky. Na novém albu je patrné, jak velký vliv na něho měla hudba z rodné země. Dancehall spojuje s houpavými rytmy a jako hosty představuje mimo jiné Micki Minaj nebo Damiana Jr. Gonga Marlyho.

St. Vincent: St. Vincent

Foto: Universal Music

Americká písničkářka a multiinstrumentalistka St. Vincent vydala předloni album s bývalým frontmanem Talking Heads Davidem Byrnem. Letos se vrací k sólové dráze. U svého čtvrtého alba si s názvem hlavu nelámala a nechala ho bez něj. Je na něm osm skladeb v indiepopovém duchu, zajímavých především po aranžérské stránce.

Slávek Klecandr: Pátý pád (Live 2013)

Foto: Indies Happy Trails

Nové album Slávka Klecandra, jinak šéfa skupiny Oboroh, je první jeho sólové po třinácti letech. Je to série záznamů z jeho koncertních vystoupení. Prvních deset písniček pojednává o Jonášovi, který ve Starém zákoně nejprve odmítal komunikovat s Bohem, až se dostal do břicha velké ryby. Skladby jsou psány jako jakýsi dialog s pozorným publikem.

Lea Michele: Louder

Foto: Sony Music

Louder je debutové album americké herečky, která ztvárnila roli Rachel v seriálu Glee a byla nominována na ceny Emmy i Zlaté glóby. Je to optimistická a mladistvá popová deska, jež by se měla pouštět spíše nahlas. Odtud je ostatně její název. Současně je třeba poznamenat, že hereččiny hudební pokusy, ač jsou místy docela zajímavé, jsou přece jenom tak trochu kuriozitou.

Dan Croll: Sweet Sisarray

Foto: Universal Music

Dan Croll je třiadvacetiletý britský písničkář, který vydává debutové album. Jsou na něm svěží skladby, které lze zařadit do ranku indie-folku. Croll má zajímavý a výrazný hlas, a tak není vyloučeno, že se některé jeho písničky z alba prosadí. Například From Nowhere je velmi zajímavá.

Frank Sinatra: Sinatra With Love

Foto: Universal Music

Výběrové album starých hitů slavného swingového zpěváka Franka Sinatry. Nálada alba je jasná, pozoruhodný přednes také, a tak lze jen konstatovat, že společným jmenovatelem šestnácti písniček na desce jsou láska a vztahy.

Martin Harich: G2 Acoustic Stage

Foto: Universal Music

Slovenský zpěvák Martin Harich se zúčastnil akustického projektu televize Óčko a nahrál na album a DVD tucet svých písniček. Představil se v nich jako snaživý zpěvák s repertoárem, který unplugged úpravu velmi dobře snese.

Adreanaline Mob: Men of Honor

Foto: Elm City Music

V době, kdy se s tzv. superkapelami roztrhl pytel, vznikli i američtí Adrenaline Mob. Hardrockové publikum jistě pamatuje na úspěch dva roky staré debutové desky Omerta. Novinka Men Of Honor na něj hodlá navázat. Podílel se na ní nový bubeník A. J. Pero, který nahradil Mika Portnoye.

Reklama

Výběr článků

Načítám