Hlavní obsah

Nová alba: Coldplay, Michael Jackson, Michal Hrůza a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi silný týden nastal. Na svět se prodrala nová alba britských Coldplay, Michaela Jacksona, našeho Michala Hrůzy či amerických The Black Keys. K tomu jsou tu i dárky pro milovníky tvrdší hudby.

Článek

Coldplay: Ghost Stories

Foto: Warner Music

Nová alba

Ghost Stories britské kapely Coldplay obsahuje devět písní a výrazně ji ovlivnil rozchod zpěváka Chrise Martina a herečky Gwyneth Paltrowové. Dal kolekci melancholičtější vyznění, než bylo na minulých dvou albech kapely obvyklé. Byť se pod jednotlivé kousky podepsali různí producenti, zní nahrávka velmi kompaktně a celistvě.

Michael Jackson: Xscape

Foto: Sony Music

Nová alba

Kolekce Xscape je druhou posmrtnou deskou Jacksona. Je na ní osm verzí písniček, které vznikly v době největší zpěvákovy kreativity, tedy v letech 1979 až 1991. Jejich výběrem se pověřil šéf vydavatelství Epic L. A. Reid, jenž produkci svěřil Timbalandovi a dalším tvůrcům. Vzniklo album, jež má moderní kabát a o době, v níž Jackson tvořil, prozrazuje dost zajímavého. Předně potvrzuje, že byl fenomenální a osobitý zpěvák. Písničky se nesou v  popdiskotékovém stylu sedmdesátých a osmdesátých let, čili jde o skladby s jasnou melodickou linií a dobře vystavěnými aranžemi. Připočteme-li funkční vokální linky, obdivuhodnou dynamiku a jistý přednes, lze konstatovat, že dobře definují plodnost doby svého vzniku.

Michal Hrůza: Den

Foto: Universal Music

Nová alba

Deset nových písniček zpěváka Michala Hrůzy uzavírá koncepční dvojalbum. První jeho část vyšla před dvěma lety pod názvem Noc, Den přináší písničky obsahem i vyzněním pozitivnější. Dobrá polovina mají hitový potenciál, byť je zdobí autorská i interpretační Hrůzova skromnost.

The Black Keys: Turn Blue

Foto: Warner Music

Nová alba

Turn Blue je nové album americké dvojice Dan Auerbach a Patrick Carney, jež se v posledních letech prosadila nahrávkami s převažujícím příklonem k blues rocku a rocku. Na aktuálním počinu se ale v tomto ohledu neopakuje. Pod producentskou spoluprací s Dangerem Mousem se posunuje k zajímavějším zvukovým plochám a také melodiím.

Sabaton: Heroes

Foto: Warner Music

Nová alba

Nové album švédské powermetalové kapely přináší to nejlepší, čím se kdy prosadila, konkrétně vznešené melodie, sofistikované riffy, zatěžkanou rytmiku, chytlavé refrény. Jde o jednu z nejvyzrálejších alb kapely, která je na scéně od roku 1999.

Powerman 5000: Builders of the Future

Foto: T-Boy Records

Nová alba

Americká elektrorocková kapela Powerman 5000 je na scéně už od roku 1991. Aktuální album je její sedmé studiové a přináší agresivní a aranžérsky propracovanou hudbu. Připomíná také, že se Powerman 5000 představí na festivalu Aerodrome v Praze 17. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám