Hlavní obsah

Norská kultura a umění oslovily i Pražany

Právo, PEH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Trochu drsné, ale ta příroda kolem je nádherná. Na výlet bych tam rozhodně jel,“ zašeptal během projekce jeden divák, zatímco na plátně unikal hlavní hrdina svým pronásledovatelům ukradeným traktorem nahý, pomazaný lidskými výkaly a se psem napíchnutým na hrábě.

Foto: Archiv Norské ambasády

Norský jazzový trumpetista Palle Mikkleborg a Bergen Big Band na loňském festivalu Bohemia Jazz Fest 2011.

Článek

Některé scény z norského filmu Lovci hlav podle knižního bestselleru Jo Nesboa jsou skutečně jen pro silnější povahy. Norská díla mají zkrátka neopakovatelnou atmosféru a je možné ji nasát klidně i v české metropoli.

Po nevídaném úspěchu trilogie Millenium švédského spisovatele Stiega Larssona je o severské detektivky velký zájem, a není tedy divu, že na prvních místech žebříčků nejprodávanějších knih najdeme i u nás norské detektivní autory jako například Jo Nesboa nebo královnu norské krimi Karin Fossumovou.

„Norská kultura je velmi rozmanitá a otevřená novým formám, což je dáno i štědrou podporou státu. V Norsku například každoročně vychází obrovské množství nových knih, jejichž překlady a propagaci ve světě podporuje nadace Norla,“ říká norský velvyslanec v Česku Jens Eikaas.

Blíží se festival spisovatelů

Norská ambasáda v Praze zajišťuje účast norských umělců na mnoha kulturních akcích, jako je například literární festival Noc literatury či festival jazzové hudby Bohemia Jazz Fest. „Blíží se také Festival spisovatelů Praha, jehož hostem bude legendární básník Jan Erik Vold. Na dubnových Dnech evropského filmu zase bude uveden film Král z ostrova Bastoy, který získal několik mezinárodních ocenění,“ doplňuje kulturní referentka norské ambasády Helena Benýšková.

Pražané se ale mohou setkat se současnými norskými díly i mimo umělecké festivaly. V menších kinech jsou stále na programu již zmínění Lovci hlav, českou distribucí prošly i filmy Na sever nebo Kurz negativního myšlení.

Klasické norské autory pravidelně uvádějí také pražská divadla, například ve Švandově divadle mají v současnosti na repertoáru Ibsenovu Hedu Gablerovou. Blížící se promítání norských filmů nebo jiné kulturní události je možné sledovat na stránkách norské ambasády zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Mistr severské krimi Jo Nesbø navštíví Prahu

Známý norský spisovatel Jo Nesbø, kterého si oblíbili i čeští čtenáři, přijede poprvé do Prahy a 14. dubna plánuje autogramiádu od 10:30 v Paláci knih Luxor....

Výběr článků

Načítám