Hlavní obsah

Noc literatury. Číst budou Ondřej Pavelka, Lenka Vlasáková či Josef Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze a v desítkách dalších měst se na 22. září chystá 15. ročník literárního festivalu Noc literatury. Lidem budou na různých místech číst známí herci. Vstup je zdarma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lenka Vlasáková

Článek

V metropoli se letos festival týká hlavně Braníku a Podolí, téma totiž zní „voda a život v městské přírodě“. Noc literatury představí 20 knih z 19 zemí a prostor dostane třeba také literatura ukrajinská, běloruská a romská.

Čtení se ujala řada známých herců, ukázky ze světové literatury zazní v podání Ivana Luptáka, Zdeňka Piškuly, Ondřeje Pavelky, Ivany Uhlířové, Lenky Vlasákové, Marka Adamczyka, Marty Dancingerové nebo Josefa Trojana.

Dopravní podnik hl. m. Prahy poskytl tramvajový vůz zvaný Tramvaj Měsíček v jásavém modrožlutém nátěru. Nastoupit bude možno na smyčce u Podolské vodárny s výstupní stanicí Nádraží Braník. Tramvaje zde mají dlouhou tradici. Byly jediným prostředkem, jak se dostat na nádraží či do vodáckých klubů, plováren – a do přírody. Cesta skýtá též výjimečný pohled na řeku a její okolí.

Foto: Cinemart

Josef Trojan

V Praze 4 sídlí také Konzervatoř Jaroslava Ježka, a tak návštěvníci během večera uslyší na různých místech kapely složené z jejích studentů.

„Noc literatury otevírá dveře hledání různých možností vícestranné spolupráce na mnoha úrovních. To se podařilo třeba v případě spolupráce se zahraničními instituty v Praze nebo v nastavení témat, kterými je možné zaujmout co nejširší veřejnost. Jsem rád, že Noc literatury nápor pandemie v loňském roce zkrátka ustála – a že se tato akce drží na kulturní mapě hlavního města už poctivých 15 let. Navíc se jedná o projekt, který vhodně zapadá do debat o úloze kultury v Evropské unii, to jsou z mého pohledu pro Noc literatury další nezpochybnitelné plusové body,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

„Literaturu s radostí podporuji, protože čtení vnímám jako jednu z velice podstatných dovedností a literaturu jedním z největších darů. Na ‚Čtyřce‘ máme sedm ‚knihobudek‘, přičemž síť chceme dále rozšiřovat. Noc literatury pro nás představuje příležitost podpořit literaturu a čtení, vnímáme ji také jako chvályhodnou snahu připomenout veřejnosti význam knih pro současnost,“ dodala starostka Prahy 4 Irena Michalcová.

Návštěvníci by měli mít u sebe potvrzení o očkování na covid, prodělání nemoci nebo negativním testu. Podrobný program najdete na www.nocliteratury.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám