Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získala Francouzka Annie Ernauxová

Aktualizováno

Nobelovu cenu za literaturu letos získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská akademie. Čtenáře si získala svými knihami z každodenního života. Z hlediska Nobelových cen tak podle listu The Guardian patřila od začátku k favoritům na vítězství.

Foto: Reuters

Annie Ernauxová

Článek

Je také možné, že se o svém triumfu dozví z on-line médií. Nobelův výbor současně s vyhlášením výsledků oznámil, že se „mu zatím nepodařilo Annie Ernauxové dovolat“.

V kontaktu je ale s jejím synem.

Propojení se sociologií

Ocenění dostala dvaaosmdesátiletá autorka za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť. Součástí jejich knih je také důkladný sociologický pohled na prostředí, o němž píše.

„Ernauxová důsledně a z různých úhlů zkoumá život poznamenaný silnými rozdíly, pokud jde o pohlaví, jazyk a třídu,“ uvedl k udělení ocenění Anders Olsson, švédský spisovatel a literární kritik, který předsedá komisi v rámci literární sekce Nobelových cen.

Knihy i v češtině

Ernauxová je jinak známá především svými autobiografickými knihami. V češtině vyšly mimo jiné její memoáry s názvem Roky.

Vypráví v nich „osobní příběh, v němž popisuje léta 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje předpovědi budoucnosti“.

Fotografie, knihy, písně, rozhlas, televizi a desítky let reklam a novinových titulků staví do kontrastu se svými vnitřními zápasy a deníkovými záznamy, které si po šest desetiletí pečlivě vedla.

Ve francouzském prostředí pak spisovatelka patří k oceňovaným klasikům již desítky let.

Annie Ernauxová

  • narozena 1. září 1940 jako Annie Duchesne, vyrůstala v malém normandském městečku Yvetot
  • má dva syny Erica a Davida
  • je politicky aktivní, podporuje mimo jiné francouzskou levici, konkrétně pak podpořila Jeana-Luca Mélenchona
  • studovala univerzitě v Rouenu, následně v Bordeaux, později nastoupila jako učitelka na střední školu
  • od roku 1977 do roku 2000 byla profesorkou v Centre national d'enseignement par correspondance (Národní centrum pro distanční vzdělání - pozn. red.)
  • ve Francii debutovala knihou Les armoires vides v roce 1974
  • první kniha v angličtině jí pak vyšla v roce 1990, šlo o její titul Cleaned Out
  • průlomem do velkého literárního světa se stala její čtvrtá kniha La Place (1983), v angličtině vyšla pod názvem A Man's Place (1992), v češtině jako Místo (1995).
  • za dílo Roky získala v roce 2008 ve Francii prestižní literární cenu Prix Renaudot, kniha se po překladu do angličtiny dostala do užšího výběru na další ocenění, Man Booker International Prize
  • v roce 2017 získala Cenu Marguerite Yourcenarové za celoživotní dílo
  • v roce 2022 Nobelovu cenu za literaturu „za odvahu a klinickou bystrost, s níž odhaluje kořeny, odcizení a kolektivní omezení osobní paměti“
  • její knihy vyšly i v češtině, mimo jiné oceňované Roky

Může se vám hodit na Zboží.cz: Roky - Annie Ernauxová

Reklama

Výběr článků

Načítám