Hlavní obsah

New Bohemia přiblíží život potomků imigrantů v Cedar Rapids

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci přehlídky dokumentárního divadla Akcent bude mít v sobotu a v neděli v Divadle Archa premiéru představení New Bohemia (Uprostřed Ameriky) které přibližuje život potomků přistěhovalců ve městě Cedar Rapids. Jsou mezi nimi i potomci českých imigrantů.

Foto: Divadlo Archa/Jakub Hrab

Záběr z představení New Bohemia

Článek

David v místní čtvrti New Bohemia fotografuje své sousedy. Smínky se ale vzbouří proti svému uvěznění ve dvou rozměrech. Oživnou a vyfotografovaní obyvatelé na scéně vyprávějí své životní osudy.

Je mezi nimi John, který koupil bankrotující pekárnu a naučil se pekařskému řemeslu, aby zachránil před vyhynutím tradici českých kolaches.

Marj, patřící do třetí generace přistěhovalců, se ve stáří věnuje malování kraslic.

Miss českého a slovenského dědictví ve státě Iowa Ashley věří, že udržování českých tradic je stále velmi důležité. V Čechách však nikdy nebyla.

Jak ale říká režisérka Jana Svobodová: „Představení New Bohemia je více o nás o Češích, kteří žijeme v současnosti tady, než o těch, kteří pečou kolaches s romantickou představou o ztraceném království.“

Prostor dostaly pro srovnání také příběhy lidí, kteří nepocházejí z Čech. Chad je typický Američan s irskými a německými předky, který pracuje v místní letecké továrně. Tambwe a Masemo jsou z Konga a do Cedar Rapids přišli po 15 letech strávených v uprchlickém táboře v Tanzanii. Mel byl členem newyorské avantgardy šedesátých a sedmdesátých let. Přestěhoval se do Cedar Rapids aby zde realizoval své umělecké představy.

Minny je původem z Indie. Jako dítě emigrovala s rodiči do Ameriky. Když dospěla, rodiče jí vybrali ženicha stejné víry. Vzepřela se tradici a provdala se za svého amerického přítele. Rozhodla se však udržet si svou víru. Žijí spolu šťastně už dvacet osm let. ”Žít s někým jiného náboženství není otázka pouhé tolerance. Je třeba neustále budovat více - vzájemnou úctu,” říká Minny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám