Hlavní obsah

Nevěřím, že homosexualita je správná, napsala herečka a přišla o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli několik let starému vyjádření o homosexualitě byla britská herečka Seyi Omoobaová vyhozena z divadla v Leicesteru. Bránila se soudně, ale prohrála.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Seyi Omoobaová šířila myšlenky z bible. Nehodlá se omlouvat a stojí si za svým.

Článek

Herečka získala v roce 2019 hlavní roli v představení Barva nachu. Na sociální síti se ale náhle objevil její starý příspěvek z roku 2014 a s rolí byl konec.

„Nevěřím, že se můžete narodit jako gay, a nevěřím, že homosexualita je správná,“ uvedla tehdy mladá herečka. „Ačkoliv v této zemi to je legální, neznamená to, že je to správné.”

Na internetu se spustila vlna kritiky, která vyústila ve výpověď ze strany divadla. To jí pak nabídlo vyplatit honorář 4309 liber (cca 129 000 korun), ale hrát by nesměla. Spolupráci s ní rozvázal i její agent.

Rowlingová se prodává méně. Může to souviset s výroky o transsexuálech

Kultura

Věřící Omoobaová si však stála za svými názory, které načerpala z bible. Nehodlala se vzdát a podala žalobu. Požadovala od divadla a agentury celkem 128 000 liber (3,8 milionu korun) za porušení smlouvy, ztrátu výdělku, poškození pověsti a citovou újmu.

Britský zaměstnanecký soud to neuznal. Odmítnul také, že by její vyhození nějak souviselo s diskriminací náboženské víry. Uvedl, že divadlu šlo jen o záchranu představení. Ve sporu se jednalo o dopad negativní publicity, kterou způsobilo její prohlášení na sociální síti, o přijetí u diváků, o reputaci producentů a komerční úspěch. Zamítnuta byla i jakákoliv finanční kompenzace za ztrátu výdělku či budoucích výdělků.

Barva nachu je známý román Alice Walkerové. Je o mladé černé dívce, která prožívá drastické problémy nejen kvůli chudobě nebo rasismu, ale i kvůli násilnické patriarchální černošské komunitě. Kniha byla velmi úspěšná a inspirovala řadu dalších umělců. V 1985 podle ní natočil film Steven Spielberg. Vzniklo také několik divadelních adaptací včetně muzikálu na  Broadwayi.

Reklama

Výběr článků

Načítám