Hlavní obsah

Nevadí, že jsem v županu? aneb Cirk La Putyka (A)live

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední domácí novocirkusový soubor Cirk La Putyka zahájil hned po uzavření divadel z důvodů nebezpečí šíření nákazy koronavirem program Cirk La Putyka (A)live. Na úvod uvedl své představení Memory of Fools a ve středu 18. března od 20 hodin následovala Up End Down Symphony.

Foto: Pavel Kolský

Up End Down Symphony je novocirkusová báseň.

Článek

Principál souboru Rosťa Novák ml. zahájil před představením živý vstup z jižních Čech, kde tráví čas se svou rodinou, potleskem pro všechny zdravotníky, řidiče, prodavačky, zkrátka všechny ty, kteří svou neúnavnou činností udržují zemi v normálu.

„Založili jsme platformu (A)live se symbolickým názvem Přežít. Je potřeba teď jednat, a to rychle. Jde o podporu všech nezávislých umělců,“ přiblížil úsilí souboru Cirk La Putyka online.

Poté následoval záznam představení Up End Down Symphony v koncepci a režii Rosti Nováka ml., natočený v prosinci 2018 na Jatkách78, který od loňského podzimu mohli vidět i diváci v kinech. Velmi působivé představení o smrti i znovuzrození, o andělech bez křídel a o potřebě vzpomínek i snění slučuje vrcholnou akrobacii s poetickým i filozofickým poselstvím.

Také s živým hudebním doprovodem pětačtyřicetičlenné Filmové akademie pod taktovkou Chuheie Iwasakiho i zpěvem. To vše ve strhujícím tempu a s obrovským nasazením všech účinkujících v čele s vynikajícím Rostislavem Novákem st.

Po konci záznamu následoval opět živý vstup Rosti Nováka ml., který odpovídal na dotazy a uvedl, co La Putyka v programu (A)live chystá dále. V neděli by to měl být domácí kabaret, „cirkus v obýváku“, jehož průvodcem bude Jiří Kniha. A příští středu pak záznam představení Family.

Již loni v září otevřel Cirk La Putyka na webu dárcovskou výzvu Darujme.cz, kam mohou lidé přispívat souboru i s ním spolupracujícím umělcům na vznik nových inscenací. Na tomto účtu je nyní přes 700 tisíc Kč. Dnes, kdy divadla přicházejí o velké finanční prostředky, je to vysoce účinná forma podpory.

„Nevadí, že jsem v županu?“ zněl jeden z dotazů směřujících v závěru k principálovi souboru. Nevadí. Koronavirus zahnal diváky z hlediště divadel do soukromí pokojů. A divadlo si za nimi hledá cestu. I za těmi v županu. Ostatně tleskat se dá i v obýváku.

Herec Rostislav Novák ml.: Bez ADHD bych nezaložil Cirk La Putyka

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám