Hlavní obsah

Nesnesitelná lehkost bytí na fotografiích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinová fotografie bývá často spojována s amatéry, kteří na organizované rekreaci, služebních cestách nebo jiných akcích zhotoví na levný kompakt hromadný obrázek účastníků zájezdu a pak jej zarámovaný mají na kredenci. Nebo v nás vyvolá vzpomínky na konce školního roku, kdy pan fotograf naháněl rozjívené žáky do houfu a úpěnlivě se modlil, aby v něm aspoň chvíli, co možná nejvíc v klidu, vydrželi.

Foto: Jan Šída, Právo

Roman Franc: Sokolský stadion v Brně, říjen 2019.

Článek

Roman Franc je profesionál, který si černobílou skupinovou inscenovanou fotografii vybral jako hlavní téma. Výsledky své práce prezentuje v pražské Leica Gallery do 11. června. Výstava nese název Grupy.

Lidé na snímcích autora přijali

Skupiny mohou být spojeny s nějakým sociálním statusem, bytím v subkulturách nebo i se zájmovou činností. Kurátor expozice Vladimír Birgus v úvodním textu na stěně galerie mluví o primární hodnotě lidské pospolitosti. Ta je na všech vystavených snímcích fundamentem, který je spojovníkem nejen mezi lidmi na snímku, ale i mezi nimi a tvůrcem.

Autor na vernisáži říkal, že si velmi často s obyvateli té které vesnice vytvořil přátelský vztah a ti ho vzali mezi sebe. Někde ho dokonce jmenovali čestným občanem. Rozhodně ale pro něj nemohlo být jednoduché ukočírovat tolik lidí na jednom obraze, uhlídat jejich výrazy a vytvořit kompozici, kterou si původně na papíře vymyslel. Proto je u každé fotografie uveden i krátký příběh jejího vzniku.

Třeba snímek Jesenice, leden 2020, respektive jeho realizaci, nosil Roman Franc v hlavě rok. Teprve pak se mu podařilo seskupit šestnáct myslivců před zasněženým stromořadím i s honicími psy. Místo ulovené trofeje však mezi nimi trůní luxusní automobil Lamborghini s jedním lovcem a jeho psem za volantem.

Svět z opačného pólu

Podobně humorná nadsázka je i na snímku Jánská ulice v Brně, červenec 2017. Kdo by čekal, že si mistr v pět ráno seskupí metaře a metařky jako nějaký baletní soubor.

Podobně vyznívá i práce Brno, Svratka, červenec 2016, na níž vidíme saunaře a naturisty zahalené v osuškách či ručnících.

Fotografie Romana France jsou možná banální svým tématem. Ale vzhledem k tomu, že ho umělecky posunul do jiných kontextů, lze pozorovat zažitý svět z opačného pólu.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Leica Gallery Prague

Reklama

Související témata:
Roman Franc

Výběr článků

Načítám