Hlavní obsah

Nesnesitelná krutost bratří Coenů baví vtipem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnesitelná krutost, desátý společný film scenáristicko-režisérsko-producentské dvojice bratrů Coenových, se od všech předchozích liší, ale neztratil onen mrazivě sarkastický pohled na svět, jenž tvoří základ coenovského humoru.

Foto: Ian Ritchie archív

Ian Ritchie's SOHO Project, Malta Jazz Festival

Článek

Miles Massey (George Clooney) je odporně bohatý. Tak odporně, že už to začíná vadit i jemu samotnému. Ale co dělat, když nad něj v oblasti manželského a tedy zároveň rozvodového práva není. Proslule neprůstřelná Masseyho předmanželská smlouva je patrně jen jedním z řady důvodů, proč Miles své spory zásadně neprohrává a jeho konto jen nudně roste. Navíc je pohledný a okouzlující. Bůh suď, proč je kromě toho tak dokonale osamělý. Snad pro tu narcistní zálibu v perfektně vybělených zubech - když sedí na zubařském křesle a jeho chrup dostává nový lesk, zapomene na všechno na světě a jen se zálibně kochá.

Příběh kolem rozvodu

Marylin Rexrothová (Catherine Zeta-Jonesová) osamělá není, ale o to víc po tom touží. Je si dobře vědoma faktu, že její krása zaslouží být obkládána přepychem, ale rozhodně nevidí důvod kvůli tomu tvrdnout v manželství s jedním pracháčem. Po světě jich běhá dost a od leckterého může nádherné ženě po rozvodu něco kápnout. Zvlášť když současný manžel je prokazatelný nevěrník a Marylin to prokázat hodlá. Následné oškubání by mělo být důkladné...Nakonec také je, ale na opačné straně: manžel je totiž sice své krásné ženě nevěrný, ale to ještě neznamená, že je na hlavu padlý: o majetek se dělit nehodlá, takže si jako právníka najme Milese Masseyho. A my víme, že ten spory neprohrává.

Setkáním Milese a Marylin a strašlivým ponížením, které Massey paní Rexrothové napoprvé připravil, se rozjíždí obří kolotoč soupeření dvou velkých profesionálů, v němž sice jeden musí mít časem navrch, ale zda tu vůbec někdo může být vítězem, nechávají tvůrci v důsledku (a navzdory závěru filmu) otevřené. Neboť zlom, k němuž zhruba ve dvou třetinách filmu náhle dochází, lze právě u této tvůrčí dvojice brát jen ztěží úplně vážně.

Nečitelný závěr

Škoda jen, že není přece jen trochu čitelnější, zda Coenovi v poslední části filmu jen diváky nepouštějí za dveře, kde číhá další podraz, nebo zda se skutečně přiklonili k poněkud patetickému provolání slávy pravým morálním hodnotám a lásce jako trám. Tato ať už bezděčná nečitelnost nebo přehnaná rafinovanost je také patrně hlavním důvodem, proč se sem tam objevuje kritika, že Coenovi tímto naleštěným snímkem zradili sami sebe respektive své předchozí filmy jako Fargo, Barton Fink, Muž, který nebyl a další.

Film pobaví

Nesnesitelná krutost je ale především zábavný film, na který je příjemné se dívat. Má lehkost a humor, překvapivé pointy, několik skvělých gagů včetně brilantního použití hitů Simona a Garfunkela. Barvy jsou zářivé, lesk vysoký, nemorálnost naprostá.

Catherine Zeta -Jonesová a George Clooney jsou ke svému půvabu ještě také oba dobří herci, a v prostředí luxusních restaurací, přepychových domů a skvělých prosklených kanceláří v horních patrech báječných mrakodrapů se dokáží pohybovat s takovou samozřejmostí, že jim to víc než sluší. Výborní jsou vedle nich i další dobře a vtipně napsané postavy, které hrají Billy Bob Thorton, Geoffrey Rush, Irwin Keyes.

Nesnesitelná krutost je zkrátka inteligentní vtipná zábava, u níž je nakonec úplně jedno, do jakého šuplíku (černá, romantická, hořká a kdo ví jaká ještě komedie) ji kdo zařadí.

Nesnesitelná krutost

Nesnesitelná krutostUSA 2003

Režie: Joel Coen, Scénář: Ethan Coen, Joel Coen, Robert Ramsey, Matthew Stone, Kamera: Roger Deakins, Hrají: Catherine Zeta -Jonesová, George Clooney, Billy Bob Thorton, Geoffrey Rush, Irwin Keyes a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám