Hlavní obsah

Nesbø, Formánek i Šichtařová lákají na knižní čtvrtek

Novinky, Stanislav Dvořák

Na 16. října chystají knihkupci tradiční knižní čtvrtek, kdy mají vyjít předpokládané „trháky“ podzimu. Jde o celkem dvanáct titulů českých i zahraničních autorů.

Foto: Právo - Petr Horník

Norský prozaik Jo Nesbø

Článek

Osvědčená detektivní klasika, to je často překládaný severský autor Jo Nesbø a jeho vyšetřovatel Harry Hole v příběhu Přízrak. Historická detektivka Lyndsay Fayeové Bohové z Gothamu nás zase zavede do New Yorku 19. století.

Ze zahraničních titulů vyjde také Duch místa od lékaře a spisovatele Samuela Shema, román Kate Atkinsonové Život za životem nebo skutečné příběhy sexuálních otrokyň diktátora Muammara Kaddáfího v knize Annick Cojeanové Kořistí v Kaddáfího harému. Nechybí ani fantasy, George R. R. Martin a trojice propojených novel Rytíř Sedmi království.

Čeští autoři také nezaháleli. Jak si postavit motorku je dětská kniha Martina Sodomky z Edice technických pohádek, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi. Jiří Hájíček vydává výběr povídek Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku, režisérka Andrea Sedláčková knihu Moje pařížská revoluce, satiru i thriller prý spojili v příběhu Lumpové a beránci Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora. Uznávaný Josef Formánek popsal v Úsměvech smutných mužů zážitky z protialkoholní léčebny.

Nově v Brně

Velký knižní čtvrtek doprovázejí autogramiády, autorská čtení i soutěže či slevové akce na tituly.

„Jsme rádi, že se Velký knižní čtvrtek u čtenářů ujal a že ho berou jako již stabilní součást knižního trhu. Ukázalo se, že spojení s Městskou knihovnou v Praze byl dobrý nápad, a tak se tam letos, již potřetí, opět vracíme, abychom čtenářům zprostředkovali setkání s autory takzvaně tváří v tvář. Budou se moci potkat s Martinem Sodomkou, Andreou Sedláčkovou, Jiřím Hájíčkem, Markétou Šichtařovou, Vladimírem Pikorou a Josefem Formánkem. Doufám, že to nezakřiknu, ale mohu již prozradit, že letos přijal naše pozvání do Prahy spisovatel Samuel Shem, jehož novinka Duch místa vychází právě v rámci Velkého knižního čtvrtku, a tak pevně věřím, že i s ním se budou moci čtenáři setkat,“ řekl zástupce Kosmasu Ctirad Fuchs.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

„Novinkou bude, že kromě akce v Městské knihovně chystáme obdobnou i v Brně. Nechceme zůstávat pouze v Praze, a tak Brno bude první z dalších chystaných zastávek, kam s Velkým knižním čtvrtkem a s některými jeho autory zavítáme. Více se čtenáři mohou dozvědět z našeho webu www.velkyctvrtek.cz,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám