Hlavní obsah

Nepouštějte epopej do Číny, obrací se Moravský Krumlov na Hermana

– Moravský Krumlov
Právo, miv

Nedovolte, aby Slovanská epopej vycestovala do Číny, vyzývá v otevřeném dopise ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09). Sbírka obřích pláten od Alfonse Muchy by měla v těchto dnech zamířit do Japonska, případná zápůjčka do Číny podle ministerstva kultury zatím není jistá.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jeden z obrazů cyklu Slovanská epopej

Článek

„Vážený pane ministře, dovolte mi, abych Vás tímto způsobem oslovil s obavami, které sdílím nejen já, ale také občané našeho města, kterým záleží na českém kulturním dědictví. Chystáte povolit vycestování série obrazů Slovanská epopej do Číny,” napsal ministrovi Třetina, starosta Moravského Krumlova, kde byla plátna dlouhá léta vystavena.

Třetina zmiňuje pochyby o prohlídce díla. Znalec – akademický malíř Michal Tomek – prý podle dostupných informací neprovedl speciální úkony, nepopsal rozsah poškození nebo neuvedl, jakým způsobem prohlídku díla provedl.

„Přitom již dnes jsou některé z obrazů, konkrétně Slované v pravlasti, Jan Ámos Komenský, Petr Chelčický a Obrana Szigetu, poškozeny, což vyjádření pana Tomka zcela opomíjí. Je s podivem, že nepřihlížíte k názoru dalších expertů — profesora Václav Girsy, profesora Karla Strettiho a akademického malíře Josefa Šulce, podle nichž je přeprava obrazů nevhodná a hrozí nenávratné poškození,” uvedl Třetina.

Z Japonska zpět do ČR

„Vyzývám Vás, pane ministře, jako momentálně nejvyššího zástupce státu a kultury v zemi, abyste zastavil jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny. Zabráníte tím zničení cenného díla, před kterým experti varují,“ napsal starosta.

Podle vyjádření ministerstva kultury ve věci rozhodnutí dosud nepadlo. Zatím platí, že epopej po mnohými zpochybňované zápůjčce na výstavu do Japonska má cestovat domů.

„K žádosti vlastníka o povolení vývozu této kulturní památky do Číny lze sdělit to, že podmínky pro možný vývoz do Číny ještě nejsou zcela jisté a ověřené. Zdali budou tyto podmínky pro povolení vývozu dostačující, to ověřují naši odborníci z památkové sekce, kteří věc posuzují s maximální zodpovědností a profesionalitou,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám