Hlavní obsah

Německo do boje o Oscary vyslalo film, který se točil i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do boje o cenu americké filmové akademie Oscar v kategorii neanglicky mluvených filmů vyslalo Německo dnes film režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka, který prestižní ocenění získal již v roce 2007 za film Život těch druhých. Informovala o tom agentura DPA. Jeho nový snímek Werk ohne Autor (Dílo bez autora) se natáčel mimo jiné i v Česku.

Foto: Walt Disney Studios

Herec Sebastian Koch ve filmu Dílo bez autora

Článek

Nezávislá porota Donnersmarckův film vybrala z jedenácti kandidátů, oznámila  společnost German Films, která zastupuje německé snímky v zahraničí. Neprosadil se například favorizovaný film o herečce Romy Schneiderové 3 Tage in Quiberon (Tři dny v Quiberonu).

Film Werk ohne Autor, který se ve světové premiéře představí příští týden na festivalu v Benátkách, vypráví pohnutý příběh umělce v poválečném Německu. Podle režiséra jde o „milostný příběh, rodinné drama, biografii Německa ve 20. století a procházku uměním moderny”.

Do boje o Oscara porota film vybrala mimo jiné kvůli hereckých výkonům – v hlavních rolích se představí Tom Schilling či Sebastian Koch, který si zahrál v českém filmu Davida Ondříčka Ve stínu a za roli majora Zenkeho byl nominován i na Českého lva.

Foto: Walt Disney Studios

Z filmu Dílo bez autora

Film Werk ohne Autor nese ale i další českou stopu. Podporu totiž podle německých médií získal mimo jiné z českého Státního fondu kinematografie. Podle webu České filmové komise, která je součástí fondu, se Donnersmarckův film natáčel v únoru loňského roku také v Česku - kromě barrandovských studií i v paláci Orco v pražských Holešovicích a na středočeském zámku Buštěhrad.

Jakou konkurenci bude mít v boji o Oscary německý snímek, by mělo být jasné v prvním říjnovém týdnu. Užší výběr devíti nominovaných filmů bude znám krátce před Vánoci. Konečnou pětici nominovaných pak americká filmová akademie zveřejní 22. ledna příštího roku. Slavnostní udílení Oscarů se uskuteční tradičně v divadle Dolby Theater 24. února 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám