Hlavní obsah

Nejvíc šancí na Oscara má hraná realita

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci z neděle na pondělí dorazí do losangeleského Dolby Theatru největší výkvět nejen hollywoodského filmového průmyslu. Po tradičním a stále sledovanějším defilé po červeném koberci usednou všichni přítomní do křesel, aby sledovali 86. udílení cen Americké akademie filmových umění a věd, legendárních Oscarů. Ostře sledovaným večerem provede již podruhé moderátorka a herečka Ellen DeGeneresová.

Foto: Warner Bros

Sandra Bullocková dominuje snímku Gravitace, který má deset nominací.

Článek

Obecně vzato mají největší šanci filmy natočené podle skutečných osob a událostí. Jako by autorům docházela fantazie, „pravdivé historky“ dnes letí a mezi nominovanými za nejlepší film vedou prim. 12 let v řetězech, Kapitán Phillips, Klub poslední naděje, Philomena, Špinavý trik i Vlk z Wall Street vycházejí z reálných podkladů, pouze Gravitace a Ona jsou sci-fi a Nebraska fiktivní romantický příběh.

Nejvíc, deset, nominací mají Gravitace a Špinavý trik, jenže to vůbec nic neznamená. Zrovna loni jich měl Lincoln dvanáct a nakonec dostal jen dvě sošky. Letos se z devíti nominovaných dává hodně šancí Klubu poslední naděje. Téma nemocných AIDS neztrácí bohužel na aktuálnosti, drama je dobře napsané i režírované, hlavní postava je člověk nejednoznačný, působivě zahraný.

Foto: Bontonfilm

Filmové premiéry

Z diváckého hlediska, které se v USA počítá určitě víc než třeba u nás, má ovšem širší záběr Vlk z Wall Street. Gangsterské téma ve finančním světě sice rozhodně není nové, natož objevné, ale film vzbudil bouřlivé reakce potrefených hus, a hlavně – je brilantně natočený včetně toho, že Scorsese skvěle obsadil nejen svého miláčka DiCapria, ale dokázal jeho i ostatní režírovat tak, že Leo ční jen jako první houslista skvělého orchestru.

Foto: Bontonfilm

Matthew McConnaughey v hlavní roli Klubu poslední naděje.

Lze jen doufat, že akademie nepodlehne traumatu otrokářství na americkém Jihu. Filmu 12 let v řetězech by mělo bohatě stačit, že se dostal do nominací.

Leonardo počtvrté

Výtečných mužských hereckých výkonů bylo loni hodně, takže se v nominacích nedostalo ani na Toma Hankse a Roberta Redforda, byť jsou ve svých „mořských“ rolích Kapitán Phillips a Vše je ztraceno obdivuhodní.

Foto: Falcon

Kapitán chladně zvládá situaci. Hlavně nestřílet.

Nejvíc si určitě brousí zuby Leonardo DiCaprio, a budiž řečeno, že by si Oscara i s ohledem na již tři neproměněné nominace (Co žere Gilberta Grapea, Letec a Krvavý diamant) i za další výkony z posledních let zasloužil.

Jenže je tu Matthew McConaughey v Klubu poslední naděje, což je výkon bezchybný včetně náročné přípravy. Mnoho akademiků jistě dojal Bruce Dern v dojáku Alexandra Paynea Nebraska, jiné zase Chiwetel Ejiofor jako otrok v řetězech. A kdyby došlo na Christiana Balea za Špinavý trik, asi by to bylo překvapení, ale že by hrál slabě, říci nelze.

Foto: Bioscop

Cate Blanchettová ve filmu Jasmíniny slzy

U žen to bude neméně napínavé. Meryl Streepová by čtvrtým Oscarem vyrovnala dosavadní rekord Katharine Hepburnové. Jsou tu ale i Sandra Bullocková, která překvapila strhujícím výkonem v Gravitaci, Judi Denchová, báječná ve Philomeně, stejně jako Cate Blanchettová v Jasmíniných slzách. A Amy Adamsová ze Špinavého triku je na tom podobně jako Christian Bale – hraje výborně, jen ve slabším filmu.

Nejvíc šancí na Oscara má hraná realita.

Tipy Práva

Nejlepší film

Klub poslední naděje

Nejlepší režie

Martin Scorsese, Vlk z Wall Street

Nejlepší herec v hlavní roli

Matthew McConaughey, Klub poslední naděje

Nejlepší herečka v hlavní roli

Meryl Streepová, Blízko od sebe

Nejlepší zahraniční film

Velká nádhera

Reklama

Výběr článků

Načítám