Hlavní obsah

Nejlepším světovým albům loňska vládne několik jmen. Uspěly Olivia Rodrigo či Jazmine Sullivanová

Prestižní světová média píšící o hudbě vydávají od konce loňského roku žebříčky nejlepších alb podle mínění svých redaktorů. Mezi vítězi se opakovaně objevují Olivia Rodrigo či Jazmine Sullivanová, na prvních příčkách se umístily i desky Sama Fendera, Little Simz, Self Esteem či v minulosti již jednou úspěšné dvojice Robert Plant a Alison Kraussová.

Foto: ČTK

Olivia Rodrigo byla zjevením letošního roku. Oblíbená je i u nás.

Článek

V květnu vyšlo debutové album teprve osmnáctileté Američanky Olivie Rodrigo. Upozornila na sebe předtím několika singly a albovým počinem korunovala rázný nástup na scénu. Potvrdila na něm schopnost zachytit emoce v dynamických popových písních.

Album, na němž se podílela autorsky, patří do kategorie alt-popu, přičemž každá píseň se soustředí na působivý hlas a otevřenost zpěvačky. „Je tak inspirující vidět, jak má hudba působí na lidi a možná jim pomáhá, aby se také cítili méně osamělí,“ řekla.

Američanka Jazmine Sullivanová, která je často hodnocena jako jedna z nejdynamičtějších zpěvaček současnosti, se vrátila na vrchol hitparád s počinem Heaux Tales. O své čtvrté sólové desce říká, že je nejtemnější z těch, které dosud vydala. Pohybuje se na ní v oblasti popu a r’n’b a nedávno jí vynesla dvě ceny Soul Train Awards, jednu BET Award a tři nominace na Grammy.

Foto: ČTK

Jazmine Sullivan vydala čtvrté album.

„Na začátku jsem měla pocit, že jsem udělala věci, které jsem si neodpustila. Pak jsem došla do bodu, kdy jsem si řekla, že si přece odpustit musím. Při tvorbě písniček jsem procházela tímto procesem. Chci, aby i další ženy, o kterých vím, že se cítí stejně, věděly, že je to v pořádku. Poučte se ze svých chyb a posuňte se dál,“ odhalila okolnosti vzniku své úspěšné desky Jazmine Sullivanová.

Britská raperka Little Simz se na čelních místech objevila několikrát. V její muzice jsou patrné i vlivy soulu, r’n’b nebo elektroniky. Album Sometimes I Might Be Introvert (Někdy bych mohla být introvert) patří k těm velmi osobním.

„Jsem introvertní člověk, který má v hlavě bláznivé myšlenky a nápady, a ne vždy je dokáže správně vyjádřit. Někdy pořádně nevím, jak se v tom orientovat,“ vysvětlila umělkyně.

Podle britského hudebního magazínu NME.com nahrál nejlepší album roku písničkář Sam Fender. Loni v říjnu vydaná deska Seventeen Going Under se rovněž odvíjí v rovině osobní. V indierockových písničkách, v nichž se Fender představuje i jako výborný kytarista, odkazuje ke své výchově a tomu, jak ovlivnila to, kým je dnes. Je i o jeho vnějším nihilismu a vnitřním sebezkoumání.

Foto: ČTK

Sam Fender loni vydal své druhé album.

„Strávil jsem spoustu času tím, že jsem kolem sebe trpěl hlupáky, patolízaly a lidi, kteří pro mě, předpokládám, nebyli moc dobří. A teď se ze všech sil snažím je ze svého života vypudit. Myslím, že je to součást dospívání. Osvojil jsem si poučku o tom, že člověk se pořád učí. Čas ve studiu jsem strávil zkoumáním sebe sama a nabíráním mnohem většího sebevědomí. Myslím, že se to podařilo,“ řekl sedmadvacetiletý muzikant o své druhé desce.

Nejlepší alba 2021

Rolling Stone

1. Olivia Rodrigo – Sour

2. Adele – 30

3. Rauw Alejandro – Vice Versa

NME.com

1. Sam Fender - Seventeen Going Under

2. Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert

3. Wolf Alice - Blue Weekend

Pitchfork

1. Jazmine Sullivan - Heaux Tales

2. L’Rain - Fatigue

3. Tyler, the Creator - Call Me If You Get Lost

BBC

1. Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert

2. Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra - Promises

3. Olivia Rodrigo - Sour

Album of the Year.com

1. Self Esteem - Prioritise Pleasure

2. For Those I Love - For Those I Love

3. Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert

Insider

1. Olivia Rodrigo - Sour

2. Lorde - Solar Power

3. Tyler, the Creator - Call Me If You Get Lost

Vulture

1. Jazmine Sullivan - Heaux Tales

2. Low - Hey What

3. Esperanza Spalding, Songwrights Apothecary Lab

Ultimate Classic Rock

1. Robert Plant, Alison Krauss - Raise the Roof

2. Lindsey Buckingham - Lindsey Buckingham

3. Neil Young - Barn

Zajímavý je i úspěch desky Raise the Roof, kterou nahráli Robert Plant, bývalý zpěvák skupiny Led Zeppelin, a americká countryová zpěvačka Alison Kraussová. Jejich první společný počin Raising Sand vyšel v roce 2007 a byl velice ceněný. I na novince jsou osobité předělávky písní hudebních oblíbenců obou protagonistů. Hudební kritika ji řádně ocenila.

Reklama

Výběr článků

Načítám