Hlavní obsah

Nedělní filmová noc v Los Angeles bude plná hvězd

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Předávání Oscarů je celosvětovou událostí a napjatými lidmi se v těchto dnech metropole filmu doslova hemží. Režisér Peter Jackson má určitě trému proto, že dosud ani jeden z dílů Pána prstenů nedostal Oscara v hlavních kategoriích a i když všichni tipují, že si pro něj akademie "šetřila" ceny až na díl poslední, Návrat krále, jistý si být nemůže.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Na mimořádném koncertu vystoupí v Deštném v O.h. soubor předních českých hráčů na dechové nástroje Czech Brass pod vedením trumpetisty Marka Zvolánka.

Článek

Režisérka Sophie Coppollová si asi ze stejného důvodu (závěr Pána prstenů v čele nominačního pelotonu) příliš velké naděje nedělá. Nicméně její film Ztraceno v překladu provází tak skvělá pověst, že kdo ví.

V počtu nominací vede Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále, který už má na svém kontě čtyři Zlaté globy, vstupuje do nedělní noci s 11 nominacemi. V těsném závěsu za ním je námořní dobrodružství z období napoleonských válek Master and Commander: Odvrácená strana světa s Russelem Crowem v hlavní roli, které získalo deset nominací včetně těch nejcennějších - za nejlepší film a režii (nikoliv však pro Crowea). Na nejlepší film byla nominována ještě Tajemná řeka, Seabiscuit a Ztraceno v překladu.

Nejlepšími herci v hlavní roli byli loni Johnny Depp ve filmu Piráti z Karibiku: Prokletí Černé Perly, Ben Kingsley ve snímku House of Sand and Fog, Jude Law, který hraje v historickém dramatu Návrat do Cold Mountain, čerstvý laureát Zlatého glóbu Bill Murray, představitel jedné z hlavní rolí v komedii Sophie Coppolové Ztraceno v překladu a Sean Penn, který byl rovněž oceněn Zlatým globem za výkon ve filmu Tajemná řeka.

Z hereček se o sošku Oscara za nejlepší hlavní roli utkají Keisha Castle-Hughesová za film Pán velryb, Zlatým globem oceněná Diane Keatonová, partnerka Jacka Nicholsona ve filmu Lepší pozdě nežli později, Naomi Wattsová za 21 gramů, Samantha Mortonová za snímek In America, ale největším favoritem je Charlize Theronová za Monster (také už dostala Zlatý glóbus).

Nominace pro Želary i Most

Želarech jde podruhé v krátké době o nominaci českého filmu, který se vrací období 2. světové války. Konkurovat jim bude Invaze barbarů kanadského režiséra Denyse Arcanda, dále Evil (Zlo) ze Švédska, Twin Sisters (Dvojčata) z Nizozemska, a japonský Twilight Samurai (Soumrak samuraje).

Druhým, částečně českým filmem, který se objevil v nominacích, je třicetiminutový snímek Most režisérů Bobbyho Garabediana a Williama Zabky. Natočili ho v Praze a polském Štětíně v češtině a s českými herci.

Hlavní roli hraje Vladimír Javorský, jeho syna Ladislav Ondřej, trojhvězdí mladých hereček představují Linda Rybová, Klára Issová, Ester Geislerová a v malé roli se objevila bývalá miss Česka Helena Houdová.

Kromě Prahy se točilo v polském Štětíně a režisér filmu Bobby Garabedian, původně herec a poté úspěšný tvůrce videoklipů a reklam, vstoupil Mostem poprvé na půdu hrané režie.

Most je dramatickým příběhem otce, který je okolnostmi donucen volit mezi povinnostmi a láskou, měl světovou premiéru na loňském Sundance festivalu a pak sbíral ceny po dalších světových festivalech.

 Výsledky budou od pondělního rána na adrese www.novinky.cz/oscar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám