Hlavní obsah

Něco se s námi děje, Andrejev a Kohout už jsou zase aktuální

Právo, J. P. Kříž

Nad Pavlem Kohoutem ohrnuje nos kdekdo. Důvod první: čecháčkovská závist. Jedním z měřítek hodnot evropského divadla je dobytí Broadwaye. Kohoutův Ubohý vrah tam měl premiéru v roce 1976. Pak dlouho nikdo jiný.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jakub Škrdla (První herec) a Josef Stara (Keržencev)

Článek

Vraha napsal podle povídky Leonida Andrejeva o pět let dřív. S nástupem normalizace letěl ale v roce 1971 titul do stoupy i s Kohoutem. V Evropě se hrál Ubohý vrah v roce 1973 v Düsseldorfu. Odtud je to na Broadway přece jen o něco blíž než z Prahy. Nejnovější nastudování uvádí Horácké divadlo Jihlava.

Nevídáno, neslýcháno

Ještě něčím Pavel Kohout dokonce i souputníky z disentu dráždí. V české politice je stále ještě početná množina starých struktur. Kohout jako jeden z mála, ne-li vůbec jediný, byl v eseji Selhání intelektu schopen sebereflexe, a politice dal vale.

Občas dokáže dráždit příkladem. Aniž měl vinu na defraudaci v organizaci Pražského festivalu divadel německého jazyka, až do vyřešení kauzy se vzdal místa v jeho výboru. V českém prostředí, naplněném vyznavači hesla zatloukat, zatloukat - a zásady, že zloděje trestají, protože ho chytí, nevídané, neslýchané.

Jako by v Rozumu (Fixní ideji) Andrejev popsal vlastní depresívní stavy, které Kouhout zdramatizoval identicky jako příběh, v němž se rozumová fikce mění v děsivou realitu šílence posedlého úmyslem zavraždit kolegu a domnělého soka.

Pavel Palouš, jehož je Ubohý vrah takřka autorským dílem (režie, dramaturgie, scéna, výběr hudby) nechává spolu s Kohoutem tajemně se prolínat prostředí divadla a blázince, kde se nebohý hrdina Keržencev (Josef Stara) ocitá.

Revoluce v prachu

Palouš personálně i kvalitativně výrazně proměňuje jihlavský herecký soubor.

V Ubohém vrahovi naplňují prolínání reality a šíleného snu stejně dobře jako Stara také Barbora Mošnová, Vladimíra Čapková a Tereza Otavová (Druhá, Třetí a První herečka), a také Jakub Škrdla, Josef Kundera a Lukáš Matěj (První, Druhý a Třetí herec). Tým doplňuje Petr Soumar v roli Profesora. Jako kdekoli jinde dost mátožní jsou neherci Petr Pazourek a Pavel Severin v rolích zřízenců blázince.

Kohoutův Andrejev na scéně je na Vysočině událostí. Troufám si připomenout, že po aktuálním oprášení volá i Povídka o sedmi oběšených. Televizní dramatizace Martina Hollého je na světě od roku 1968. Uspěla pro změnu v Hollywoodu a šla do trezoru.

Horácké divadlo Jihlava - Pavel Kohout: Ubohý vrah. Režie, dramaturgie, scéna, výběr hudby Pavel Palouš, kostýmy Irena Fila Wagnerová, hudební spolupráce Pavel Šrubař, pohybová spolupráce Pavel Veselý. Premiéra 18. prosince, psáno z reprízy 28. prosince 2010.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám