Hlavní obsah

Nazareth, energičtí hudební archeologové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocková skupina Nazareth existuje již 40 let. Pro někoho je to možná důvod k poznámkám o vyčpělosti a o zombiích. Kdyby si ale tito kritici alespoň jednou pustili novou desku The Newz, zjistili by, že sice nepřinesla pranic originálního, ale je nabitá mnohem větší energií a vášní než mnohé pop-rockové a emo debuty mladých kapel.

Článek

Že Nazareth tak trochu vykrádají (jiné i sami sebe), nemá cenu popírat. Už první písnička desky Goin loco proklatě připomíná Mamma Said od Lennyho Kravitze a ani třetí Liar asi nebude úplně košer. Na druhou stranu, pokud dnes chcete hrát opravdu „klasický“ rock, a to Nazareth chtějí, nemůžete toho mnoho vymyslet. Maximálně můžete jako zkušený hudební archeolog vyhrábnout tu něco ze sedmdesátých let, tu z osmdesátých, a chytře to pospojovat.

Více než novátorské přístupy hledejme na jejich desce vytříbenost stylu, perfektní zpěv a chytlavé, pěkně tvrdé riffy. Zpěvák Dan McMafferty, vlastnící nezaměnitelný chraplák, který je tu vhodně doplněn sametovými backgroundovými vokály, odvádí velmi slušný výkon a především vůbec nezpívá „cajdáky“, což od Nazareth většina veřejnosti podvědomě očekává.

The Newz je přiměřeně tvrdým albem, kde se vystřídá několik nálad od akustického pop-rocku po téměř metal, a na typickou archaickou rockovou baladu ála 70. léta zde v podstatě nenarazíte. Naopak počtem zdařilých dunivých riffů se deska řadí mezi současný nadprůměr.

Nazareth: The Newz, Warner 2008

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám