Hlavní obsah

Natáčení české fantasy Kruanova dobrodružství brání jen finance

Novinky, Stanislav Dvořák

Kultovní komiks Vlastislava Tomana ze sedmdesátých let Kruanova dobrodružství znají milióny čtenářů ještě z časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Dlouho se spekuluje o celovečerním filmu, ale chybí peníze. Tvůrci se je snaží sehnat veřejnou sbírkou na stránkách Hithit.

Kruanova dobrodružství Video: Radek K. Vysoudil

 
Článek

Kdy uvidíme v kinech dobrodružství Gron-c-chů a zlých Hor-tidů na vzdálené planetě? To záleží i na výsledku sbírky.

Hrdina Kruan byl synem Rua, náčelníka Gron-c-chů, a jeho družky Kan. Ke Kruanovi se připojila dívčí hrdinka Tila, se kterou se Kruan seznámí, když se vydá do Zelené země, aby pátral, jaké nebezpečí ohrožuje nejen Gron-c-chy, ale i Ron-o-ty a kmen Bug-ů.

Kruanova dobrodružství

Foto: Tomáš Krejčí

První obrázky z natáčení

Foto: Tomáš Krejčí

První pokusy o natáčení

Jejich nepřáteli se stali odporní zelení Hor-tidé. „Nebylo tenkrát zrovna jednoduché vymyslet si „záporáky“, aby se především rodiče a vychovatelé nepostavili proti čtení něčeho takového. No ano, byla to jiná doba a jiný mrav, chce se mi říci. Dnes je v televizi, v kinech, ba i ve čtení a v počítačových hrách plno násilí, krev teče proudem, série ran hrdinu či zloducha k zemi jen tak nepošle. Vymyslel jsem si tedy piráty vesmíru – Hor-tidy. Zelené ne příliš líbivé tvory, kteří se chtějí usídlit na Žluté a z jejího obyvatelstva udělat otroky,“ zavzpomínal Vlastimil Toman.

Tilu pak unesli do sídla Hor-tidů a Kruan ji musel zachránit. Přiletěli i Zářící bohové (pozemšťané), aby pomohli, ale největší zloduchové Or-sak a Or-hor utekli.

Komiks Kruanova dobrodružství začal vycházet už v roce 1972. Filmový potenciál určitě má, přesto se dodnes nepodařilo film natočit. Více na stránkách filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám