Hlavní obsah

Nad Pojišťovnou štěstí: nezabíjejte hrdiny, mohou se hodit

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Nově skončil v neděli seriál Pojišťovna štěstí. Měl úspěch. Diváci Pojišťovnu přijali se všemi přemety ve vývoji jednotlivých postav i s dějovými zvraty, které téměř vylučovaly vynechat byť jediný díl, protože stát se mohlo opravdu kdykoliv cokoliv.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.6.2017 Autogramiáda atletů Zlaté tretry Ostrava 2017. V pozadí galerie fotek Pavla Lebedy.

Článek

Téměř každý se podle potřeb scenáristky Evy Papouškové k nepoznání měnil. Což je u filmů, inscenací či literatury zhusta kritizováno jako v lepším případě berlička, v horším schválnost.

Jenže televizní seriál funguje jinak. Zvědavost, co se zase stane, přivádí diváky týden co týden k obrazovce, a to je u produktu televizní zábavy logicky hlavní. Proto lze Pojišťovnu  štěstí přijmout jako dobré řemeslo, přesně naplněný záměr.

Proteklo tu hodně slz smutku i radosti, ústřední milostná zápletka inspirovala k debatám v tramvaji, v práci i doma, neboť On byl sice ženatý, ale manželka příšerná, a Ona prožila tolik ran osudu, že jí (snad) i největší žárlivky u televize odpustily.

Rodinné vztahy střídaly pracovní problémy, povodně ničily a děly se podvody, takže ani současnost nepřišla zkrátka.

Neuzavřený konec

Jedna ze "zaručených" informací, které provázely závěr seriálu, vyhrožovala, že darebák Zbyněk zabije dobráka Harryho. Bylo by to peklo, ale stát se to mohlo. Naštěstí jediný mrtvý byl na konci vánoční kapr a dva hlavní hrdinové se dokonce snad vezmou.

Milióny diváků si v neděli večer oddechly, ale hned vzápětí se vynořily pochybnosti: zásnubní prsten ještě nemusí znamenat svatbu a Anna se sice k Tomášovi přivinula, ale neodpověděla.

Podobně uzavřené - neuzavřené jsou i osudy ostatních hrdinů seriálu, jehož další díly se již píší. Je zřejmé, že zadání pro Pojišťovnu počítalo s úspěchem a tedy možnostmi pokračovat aniž bylo třeba zmrtvýchvstání, ale kdyby to nevyšlo, mohlo se i skončit. Ale vyšlo to.

Herci známí i méně známí

V hereckém obsazení dal zkušený režisér Jiří Adamec šikovně příležitost méně známým hercům v hlavních rolích (Antalová, Etzler, Bareš) - aniž by opominul neselhávající herecké  stálice (Bohdalová, Jirásková, Nárožný). A přikoval k televizi i patnáctileté slečny, když jejich srdcím předhodil sice již zkušeného, ale do té doby nikterak hvězdného Vojtu Kotka.

Pojišťovna štěstí tedy uzavřela první řadu tím nejlepším způsobem, jaký se může televizi podařit: už teď se diváci mohou dohadovat, co asi čeká paní Kekulovou na návštěvě u syna v Americe, jestli už dá Zbyněk Zuzaně a Harrymu konečně pokoj, jestli se z "toho" Olga přece jen nedostane, co teď udělá Dagmar - a co děti?

Anketa

Uvažujete seriál Pojišťovna štěstí:
zdařilý
65,6 %
ucházející
4,8 %
průměrný
2,6 %
slabý
4,1 %
nedíval/a jsem se
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3167 čtenářů.

Sledovanost

Sledovanost televizí naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám