Hlavní obsah

Na Sziget zamíří i Cirk La Putyka, na Pohodu Suzanne Vega, na Grape zase Foals

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sziget, Pohoda a Grape jsou tři zahraniční festivaly, na které každoročně míří stovky až tisíce českých hudebních fanoušků. Jejich organizátoři už letos ohlásili svůj program a je evidentní, že zájem z České republiky o uvedené akce nepoleví.

Foto: Reuters

Na Sziget jezdí statisíce lidí z celého světa

Článek

Festival Sziget, jenž se odehraje 10. až 15. srpna 2023 v Budapešti na ostrově Obuda, zveřejnil program svých osmnácti pódií a zón. Na hlavním pódiu se představí Billie Eilish, David Guetta, Imagine Dragons, Florence + The Machine, Lorde, Macklemore, Mumford & Sons nebo Sam Fender. Druhou největší Freedome Stage ovládnou mimo jiné Bonobo, Viagra Boys, Jamie XX, Nothing But Thieves, Moderat, M83 a řada dalších.

Festival oznámil program i na elektronických scénách. Party Arena i Ticketswap Colosseum budou hlavním party místem na festivalu. Představí se na nich Diplo, Tale Of Us, Adam Beyer, Sven Väth či slovenský DJ Denes Töth.

Foto: Lucie Levá

Billie Eilish bude jednou z hlavních hvězd festivalu Sziget

Vedle světových hvězd na Szigetu dostanou příležitost také interpreti z Česka a Slovenska. Vystoupí Smack One (pátek 11. srpna na dropYard stage) a poslední vítěz česko-slovenské Superstar ADONXS (neděle 13. srpna na Europe Stage), dívčí indie-electro kapela Viah, (sobota 12. srpna na Lightstage) a na celofestivalovou rezidenci přijede Cirk La Putyka se svým představením Boom Vol. 2.

Na Pohodu do Trenčína

Festival Pohoda na letišti ve slovenském Trenčíně, kde se nedávno představili Rammstein, se uskuteční mezi 6. a 8. červencem. Šestadvacátý ročník se zaměří na Ukrajinu. Pořadatelé oznámili, že letos vystoupí Suzanne Vega, Jamie xx, Slowthai, Hazey, Wet Leg, Jana Kirschner, Ben Howard nebo Arooj Aftab, první pákistánská držitelka Grammy. Přijedou také islandští interpreti a dýdžejové taneční hudby.

Foto: Lucie Levá

Jana Kirschner zazpívá na Pohodě

„Tři nové kompozice ukrajinských autorek a autorů se odehrají ve světové premiéře orchestru Slovenského národního divadla pod taktovkou Mariána Lejavy. Z koncertu by měla vzniknout nahrávka,“ uvedli pořadatelé.

Dalším ze speciálních projektů bude uvedení alba Mother Earth’s Plantasia (1976), které zkomponoval pro rostliny kanadský skladatel Mort Garson. Součástí programu budou politické besedy, autorská čtení, divadelní představení, rozhovory, umělecké a stand-up performance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Foals jsou britské indierockové hvězdy

Festival Grape se odehraje na trenčínském letišti 11. a 12. srpna. Letos se na něm představí britští Foals a Yungblud, francouzští M83, němečtí Moderat, australští King Gizzard & The Lizard Wizard, čeští Aiko, Redzet, Broken Robot, Idea, Annet X a další.

„Snažili jsme se v programu o kombinaci jmen, která se nám nepodařilo přehodit z roku 2020 na rok 2022, s umělci, kteří na Slovensku ještě nevystoupili,“ sdělil za organizátory Ján Trstenský.

Reklama

Související témata:
Grape Festival

Výběr článků

Načítám