Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí odstartoval Bohemia Jazz Fest

Právo, Jaroslav Špulák

Letošní devátý ročník putovního jazzového festivalu Bohemia Jazz Fest začal. V úterý se první z jedenácti naplánovaných koncertů uskutečnil na Staroměstském náměstí v Praze. Hrálo se tam i ve středu a pokračovat se bude ve čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Brunner Epoque Quartet festival zahájili.

Článek

Poté se festival, za kterým stojí jazzman a organizátor Rudy Linka, přesune do dalších osmi měst. Potrvá do 26. července, kdy skončí na náměstí v Prachaticích.

Právě tam festival vznikl a na poslední koncert se proto Rudy Linka těší nejvíce. „Protože mám chalupu kousek od Prachatic, těším se na poslední koncert právě na náměstí v Prachaticích. Je to nejmenší město mezi těmi devíti, v nichž se letos hraje. Žije tam deset tisíc obyvatel a myslím si, že až dva tisíce lidí přijdou. V Prachaticích vlastně celý festival vznikl. Na náměstí jsem tam v roce 2005 dostal nápad, abychom něco takového udělali,“ svěřuje se.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rudy Linka festival vymyslel a organizuje.

V pondělí v Praze vystoupili Children of the Light Trio, Ploctones a Martin Brunner Epoque Quartet. Ve středu se představili Petr Beneš Quartet, Jaromír Honzák Quartet a v noci pak Dr. Lonnie Smith Trio. Ve čtvrtek vystoupí CNIRBS, Ploctones a Christian McBride Trio.

Start festivalu se však neobešel bez problému. „Na podobných akcích vždycky nějaký vznikne,“ potvrzuje Linka. „V úterý jsme zjistili, že piano, které jsme na pódium přivezli, má prasklou zvukovou desku. Přišli jsme na to deset minut před vystoupením Children of the Light Tria. Nedalo se už nic dělat. Buď k tomu došlo při převozu nástroje, anebo to způsobilo horko, které v těchto dnech je. Na to piano se ale nakonec koncert odehrál.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Ploctones hráli v Praze v úterý a vystoupí i ve čtvrtek.

Linka je pyšný i na prostředí, ve kterém se festival odehrává. „Praha je krásná a já myslím, že všechny zahraniční muzikanti nadchne. V úterý přiletěl Dr. Lonnie Smith. Podíval se do programu a hned zamířil na Staroměstské náměstí, aby si poslechl Children of the Light Trio. Strašně si toho vážím,“ říká.

Bohemia Jazz Fest pokračuje 18. července v Domažlicích, 20. v Táboře, 21. v Plzni, 22. v Liberci, 23. ve Zlíně, 24. v Brně, 25. v Písku a skončí 26. července v Prachaticích. Vstup na všechny koncerty je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám