Hlavní obsah

Na premiéru dokumentu o Beatles přijeli Paul, Ringo i Madonna

V Liverpoolu a Londýně měl ve čtvrtek večer slavnostní premiéru dokumentární snímek The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years. Film režiséra Rona Howarda zachycuje cestu kapely ke světové slávě, od koncertů v liverpoolském klubu The Cavern po vyprodané turné v USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paul McCartney a Ringo Starr si nenechali ujít premiéru nového dokumentu o BeatlesVideo: Studiocanal, Reuters

 
Článek

Podle britských médií je to první autorizovaný portrét Beatles po téměř půlstoletí. Snímek obsahuje dosud nezveřejněné záběry. Na premiéru dorazila kromě režiséra a jediných dosud žijících členů Beatles Ringo Starra a Paula McCartneyho i zpěvačka Madonna.

Ringo Starr a Paul McCartney řekli už dříve britským médiím, že díky filmu se vrátili zpátky do úžasného období beatlemanie a především do doby, kdy používali z dnešního pohledu neuvěřitelně jednoduché zvukové systémy. „Nemohli jste nic slyšet – byl to jen křik a na záznamu pak byl slyšet hlavně ten,” řekl Ringo, jemuž bylo v létě 76 let.

Podle sira Paula je těžké popsat zběsilou dobu, během níž se skupina světově proslavila. „Bylo to úplně bláznivé. Chtěli jsme být slavní. Chtěli jsme hrát dobře,” řekl čtyřiasedmdesátiletý hudebník televizi Sky News. „Všechno to šílenství okolo křiku a bláznění přišlo ve stejnou dobu jako úspěch, po kterém jsme toužili, takže jsme si nemohli stěžovat,” dodal.

Největší koncert zanikl v ječení davu

Nakonec se ale podle něj šílenství okolo Beatles vymklo kontrole. „V podstatě nás to donutilo skončit a vrátit se do studia, kde jsme natočili (album) Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band,” řekl McCartney.

Vznik filmu, který se promítá také v českých kinech, podpořily podle agentury AP Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi, a Olivia Harrisonová, vdova po Georgi Harrisonovi. Ve filmu diváci uvidí i restaurované záběry koncertu na newyorském stadiónu Shea. Vystoupení bylo největším koncertem Beatles a do té doby největším popovým koncertem kterékoli skupiny všech dob. Paradox je, že sama hudba čtyř britských muzikantů nebyla povětšinou vůbec slyšet, protože zanikala v ječení davu 55 000 diváků.

Tyto záběry se však staly předmětem žaloby kvůli porušování autorských práv. Tu v New Yorku podala společnost zastupující zesnulého producenta koncertu Sida Bernsteina na hudební společnost Apple Corps, kterou založili Beatles. Američané tvrdí, že jelikož Bernstein měl na koncertě lví podíl, je jediným vlastníkem záběrů a firma Sid Bernstein Presents nedala k jejich užití svolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám