Hlavní obsah

Na Pražský hrad míří unikátní kolekce peruánského zlata

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem října přiletí do Prahy speciální zásilka z Limy obsahující devadesát vybraných pokladů z proslulého pokladu Inků, který je shromážděn v peruánském Muzeu zlata (Museo de oro). Celá kolekce je organizátory pojištěna na 21 miliónů amerických dolarů a za přísných bezpečnostních opatření bude nainstalována v trezorových vitrínách na výstavě v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Článek

Pro veřejnost se expozice s názvem Prokletí zlata – 1000 let zlata Inků otevře 1. listopadu a světlem ozářené skvosty si tu zájemci mohou prohlédnout do 31. května příštího roku. Očekává se, že měsíčně sem zavítá až deset tisíc diváků. Základní vstupné bude 200 korun s nabídkou řady slev pro studenty a důchodce. Jedním z mediálních partnerů expozice je i deník Právo.

Zlato bylo symbolem Slunce

„Jde o jedinečnou ukázku jihoamerického předkolumbovského kulturního dědictví a děkuji všem, kteří se o tuto mimořádnou výstavu zasloužili,“ řekl na tiskové konferenci velvyslanec Peru v České republice Alberto Salos Barahona.

Poklady Inků byly nedávno s úspěchem představeny i v Hamburku, Lipsku a Berlíně a zaujaly více než 180 tisíc diváků.

Žádný jiný národ na světě není se zlatem spjat tak jako Inkové. Může za to zřejmě unikátní nabídka, kterou dal španělským dobyvatelům poslední z inckých vládců Atahualpa, který v roce 1532 jako výkupné za svoji svobodu navrhl veliteli Pizarrovi, že zaplní celé své vězení zlatými předměty nedozírné ceny.

Drahé kovy nepoužívali jako platidlo

Kurátorka výstavy Markéta Křížová k tomu pro Právo řekla: „Indiáni zlatu nepřikládali nějakou materiální spotřební hodnotu a nikdy jim nesloužilo jako platidlo. Pro ně bylo jedinečným symbolem Slunce a Inka jako vládce byl synem Slunce, takže zlaté předměty používal jen on a jeho rodina. Až díky Španělům Inkové zjistili, že jde o drahocenný materiál, kvůli kterému k nim konkvistadoři přitáhli a chovali se jako kořistníci.“

Většina peruánského zlata byla Španěly roztavena a transportována do Madridu. Zachovalé ukázky jsou tak mimořádnými unikáty velké umělecké i historické ceny.

Celé Muzeum zlata v Limě je dnes v rukou soukromé nadace – kolekci z různých zdrojů shromáždila už od třicátých let 20. století jedna z bohatých rodin.

K zapůjčení předmětů však musí mít státní souhlas a peruánští památkáři budou i po celou dobu pražské expozice dohlížet na bezpečnost zlata a jeho opětovný návrat do Limy.

Originály i 3D kopie

V Praze budou k vidění zlaté poháry, masky, rukavice, šperky, obřadní nože, vladařské koruny, které vytvořili zlatníci z kmene Močiků, řemeslnící z prastaré kultury Chavín a Nazca a také umělci ve službách samotných Inků.

Expozice nabídne také nové možnosti audiovize: pomocí prostorového promítání v technologii Laser 3D si návštěvníci budou moci prohlédnout i další z peruánských pokladů – tyto nehmotné kopie volně se vznášející v prostoru tak doplní originály přivezené z pokladnice vladařů kdysi všemocné jihoamerické říše Inků.

Reklama

Související témata:

Související články

Světoví brouci v Praze

Česká společnost entomologická (ČSE) pořádá v sobotu 20. září 2008 přednáškový den spojený s výstavou a výměnou exemplářů ze sbírek hmyzu.

Barbaři z moravského Mušova dorazili do Bonnu

Řím a barbaři – pod tímto názvem nabízí Kunsthalle v německém Bonnu jednu z největších výstav, jaká kdy byla připravena o pádu Říše římské a o stěhování národů...

Výběr článků

Načítám