Hlavní obsah

Na pražské Kampě začal festival pouličního divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní festival pouličního divadla Teatrotoč přinesl ve středu dopoledne rozruch na pražskou Kampu. Třídenní akce se podle organizátora Miroslava Trejtnara zúčastní především herci, mimové, loutkoherci, umělci na chůdách a žongléři.

Článek

"Ve středu večer se představí také na Václavském náměstí a promění i tento prostor na divadelní jeviště," řekl Trejtnar. Upozornil, že sedmý ročník této tradičně letní akce nabídne sedm desítek představení, na nichž vždy od 10:00 do 21:00 hodin vystoupí až do pátku 18. července patnáct souborů z Česka, Německa, USA, Jihoafrické republiky, Islandu, Rakouska a Austrálie. 

.: Kopeckého, uvede loutkový kabaret a klaun Vítek překvapí skvělým žonglováním. foto: Právo/Petr Hloušek

"Všechna představení jsou divákům přístupna zdarma," uvedl Trejtnar k nabídce pouličního umění, které podle něj v Praze na rozdíl od jiných světových metropolí zcela chybí.

Nebudou chybět žongléři ani tančící roboti

Z Německa přijeli žongléři v mušketýrských kostýmech, tančící roboti Metroccolis i kabinet pokroucených zrcadel Fatalia. Z Jižní Afriky pochází klaun Monsieur Conc, který prý okouzlí diváky každého věku s komedií jako vystřiženou z prvních filmových grotesek.

Představí se i studenti pražské Divadelní fakulty s loutkovými produkcemi pro jednoho herce, speciálně nacvičenými pro pouliční produkce. S pohádkou vystoupí divadlo Žebřík, a také česko-mexické sdružení Transteatral. Jeho členové uvedou pro dospělé undergroundový projekt s názvem Auto sacramental. Malé divadélko, jehož členy jsou potomci loutkáře Matěje Kopeckého, uvede loutkový kabaret a klaun Vítek překvapí skvělým žonglováním.

.: Dopolední program je určen i dětem předškolního věku, odpoledne se tu podle Trejtnara může pobavit celá rodina. foto: Právo/Petr Hloušek

"Upozornit bych chtěl například i na dopolední představení pro nejmenší nazvané Poklady baby Mračenice, jehož průběh určují sami diváci. V odpoledním programu vystoupí také australská artistka, která je zkušenou performerkou," dodal Trejtnar.

Loutková dílna na Kampě

Na Kampě byla zároveň otevřena loutková dílna, kde si mohou děti vždy od 10:00 do 16:00 hodin vyrábět loutky i divadelní masky; materiál zde najdou. Dopolední program je určen i dětem předškolního věku, odpoledne se tu podle Trejtnara může pobavit celá rodina.

Reklama

Související témata:

Související články

Dracula, Don Giovanni i Othello

Ačkoli pro většinu herců znamená příchod léta vytoužené prázdniny, v posledních letech stále více souborů nabízí svá představení i formou letních scén....

Začíná festival České hrady.cz

V pátek začíná čtvrtý ročník putovního festivalu České hrady.cz na Točníku ve Středočeském kraji. Na festivalu během čtyř prázdninových víkendů vystoupí vždy...

Výběr článků

Načítám