Hlavní obsah

Na nepokoje v Baltimoru reagoval Prince písní

Novinky, Stanislav Dvořák

Funkový klasik Prince natočil politicky angažovanou píseň Baltimore, která reaguje na policejní násilí a nepokoje v USA.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Prince

Článek

Ve skladbě Baltimore zmiňuje Michaela Browna a Freddieho Graye, černošské mladíky, kteří zemřeli při dvou nesouvisejících incidentech. Oba měli problémy s policií a jejich příznivci tvrdí, že je policie zabila z rasových pohnutek.

Princův protest song byl natočen 30. dubna ve studiích Paisley Park. Multiinstrumentalista jej složil a nahrál sám i všechny nástroje. Přizval si jen hostující zpěvačku.

„Kde není spravedlnost, není mír,” zpívá Prince na nahrávce. Situace kolem Freddieho Graye na něj prý dopadla ještě více kvůli nepotvrzeným zvěstem o smrti zpěvačky Joni Mitchell, která ho velmi ovlivnila. „Tenhle týden se toho hodně událo, musel jsem toho ze sebe hodně dostat ven,” poznamenal.

O víkendu vystoupil na benefiční akci Prince's Rally 4 Peace právě v Baltimoru, která byla přenášena i na serveru Tidal. Ten se také stará o veřejnou sbírku, která má zlepšit život baltimorské mládeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám