Hlavní obsah

Na nádraží v Loděnici se vzpomínalo na Ostře sledované vlaky

Oscarový snímek Ostře sledované vlaky slaví 50. narozeniny. Ve stanici Loděnice, která ve snímku změnila svůj název na Kostomlat u. d. Georgsberg - Kostomlaty. se v úterý sešli sešli jeho tvůrci. Hosty z Prahy dopravil zvláštní historický vlak v čele s parní lokomotivou přezdívanou Čtyřkolák. Na budově stanice Loděnice byla odhalena pamětní deska připomínající natáčení.

Na nádraží v Loděnici se vzpomínalo na film Ostře sledované vlakyVideo: Novinky

 
Článek

"Měl jsem v životě vždycky více štěstí než rozumu. Nabídka natáčet film mi jako filmovému začátečníkovi spadla z nebe. Dalším štěstím bylo, že jsem při práci na tomto snímku byl obklopen lidmi, bez kterých by ten snímek nemohl mít úspěch. Více než ceny a medaile, které jsem za tento film dostal, bylo pro mne celoživotní přátelství s Bohumilem Hrabalem. Tahle cedule by správně měla patřit jemu," prohlásil Menzel.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zpěvák Václav Neckář (vpravo) a režisér Jiří Menzel v Loděnici na Berounsku při odhalení pamětní desky k padesátému výročí natočení filmu Ostře sledované vlaky.

Film měl premiéru 18. listopadu 1966. O rok později získal Oscara jako nejlepší cizojazyčný film.

"Nemyslel jsem si, že si na ten film po padesáti letech ještě někdo vzpomene," uvedl ke snímku natočenému podle stejnojmenné Hrabalovy novely režisér. Spolu s Menzelem dorazili například Jiří Somr, Jitka Zelenohorská, Naďa Urbánková, kameraman Jaromír Šofr nebo představitel hlavní role železničářského eléva Miloše Hrmy Václav Neckář.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Václav Neckář a Naďa Urbánková v Loděnici na Berounsku při odhalení pamětní desky k padesátému výročí natočení filmu Ostře sledované vlaky.

"Vzpomínám si, jak jsem procházela dveřmi na nádraží a byly tam ty moje křivé nožky v punčoškách, a potom pochopitelně nezapomenutelná scéna na roztrženém kanapi s Vaškem Neckářem," vzpomínala Urbánková.

Snímek podle vzpomínek účastníků natáčení nevznikal v dnešní dopravní kanceláři, ale v čekárně, která je prostornější. Na kancelář přednosty, kde odbojářka Viktoria v podání Nadi Urbánkové spolu s Milošem Hrmou přetrhli ve slavné scéně kanape, se změnila tehdejší zavazadlovna staničního dělníka, později reléová místnost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Režisér Jiří Menzel přijel do Loděnice historickým vlakem.

Ve filmu se objevilo několik obyvatel Loděnic, například tatínka Miloše Hrmy si tenkrát zahrál skutečný železničář a tehdejší náčelník stanice Bohumil Cajthaml. Bývalý starosta Loděnic Karel Paták se ve snímku objevil v roli vojáka wehrmachtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám